Vendég kutya a falkában

Ha kutyád van, előbb-utóbb kutyás emberekkel barátkozol, egyre többet vagy velük, kutyákról beszélsz, végül totál „elkutyulsz". Kutyás ismerősök pedig mindig jól jönnek, pláne akkor, amikor vigyázni kell egymás kis kedvencére.

Bár ma már sok kutyapanzió és napközi van, akadnak emberek, akik szívesebben bízzák kutyájukat egy kedves ismerősre. Természetesen fontos, hogy a kedves ismerős ismerje a kutyánkat, és felkészült legyen a problémás helyzetekre is.

Nálunk mindig zajlik az élet, nyolc kutya mellett fel sem tűnik egy kilencedik. Na jó, ez így nem igaz, viszont izgalmas feladat ideiglenesen vigyázni egy „idegen" kutyára.

Hangsúlyozom, hogy más kutyájára vigyázni hatalmas felelősség! Ezért mindkét félnek alaposan meg kell gondolnia ezt a felvigyázási formát.

Bárány Margóék vendég kutyusa, Caspian és Margó saját kutyája, Mira séta közbenForrás: Bárány Margó

Mikor bízzuk kutyánkat ismerősre?

 • csak akkor tedd, ha valóban bízol a másik emberben
 • ha ismerősödnek is van kutyája, győződj meg arról, hogy a kutyák kompatibilisek együtt
 • legyen elég hely a vendég kutya fekhelyének is, ott is szüksége lesz privát szférára
 • bizonyosodj meg arról, hogy ismerősöd elbír-e egyszerre két, vagy több kutyával, pláne ha lakásban lakik, hiszen együtt kell vinnie majd a kutyákat sétálni

Mikor vállaljuk el ismerősünk kutyájának felügyeletét?

 • ha ismered a kutyát és töltöttél vele időt
 • ha a vendég kutya ismeri a kutyá(i)dat és jól kijönnek
 • ha van elegendő helyed és időd a vendég számára
 • ha be tudod illeszteni a napirendbe, időt tudsz rá is fordítani
 • ha szükség esetén szeparálni tudod őket és biztonságos helyen hagyni, amikor nem vagy otthon
 • vészhelyzet esetére is van forgatókönyved

Egy kedves ismerősöm egy hétre külföldre utazott és a 4,5 hónapos kölyök salukit, Caspiant (perzsa agár) nem szerette volna kitenni egy ilyen hosszú útnak. Caspiannal már találkoztunk és jóban vagyunk a gazdival is, így szívesen vállaltam a kis agár felügyeletét.

Bárány Margó két kutyája és a vendég perzsa agár, CaspianForrás: Bárány Margó

Mire kell figyelni, ha idegen kutya érkezik egy összeszokott falkába?

 • a zárt udvar a vendégnek idegen terület, ezért lehetőséget kapott körbe szimatolni, mielőtt kiengedtem volna hozzá a többi kutyát
 • először a két whippet üdvözölte Caspiant, s mivel ők már találkoztak korábban, ismerősként köszöntötték egymást
 • a tacskók egy része ezután jött megszaglászni az idegen kölyköt
 • végül a tacskók másik fele és Shady is köszöntötte a vendéget
 • pár perc múlva már indult is a játék, kergetőzés, Caspian hamar feloldódott

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy akkor mehet mindenki amerre lát! Egy ekkora falkát illik felügyelet alatt tartani, így ha a nagy csapat együtt volt kint, mindig figyeltem rájuk. Elég egy játékon, labdán összevitázni, ezeket a helyzeteket pedig meg kell előzni, nehogy baj történjen.

Fáraszd le, de vigyázz rá!

Caspian még kölyök, a felnőtt kutyák nem egyenrangú félként kezelik és a domináns Murphy is elfogadta az idegen kicsit a saját territóriumában. Olyannyira, hogy a nagy játékok után összebújva aludtak a kanapén. A kölykök sokat tanulnak a nagyoktól, Caspian a napi ritmusunkat is hamar felvette.

Mira csupán 2 héttel idősebb nála, így a kis saluki szinte beolvadt az életünkbe. Mirával teljesen együtt mozogtak, a napirendjük ugyanaz volt. Gyakorlatilag minden gond és feszültség nélkül telt el a nálunk töltött egy hét.

Ehhez az is kellett, hogy ne csak a „négy fal között", azaz a kerítésen belül legyenek, találkozni kell más ingerekkel, szagokkal is. Ezért a három agarat elvittem a szabadba, kedvenc helyünkre a Sió partjára is több alkalommal.

CaspianForrás: Bárány Margó

A két kölyök szabadon, míg Murphy hosszú pórázon jött velem. A nyílt terep friss illata minden kutya agyát megmozgatja. Szaglásuk rendkívüli, így minden apró lyukba beleszimatoltak, itt-ott kaparásztak is egy sort, hátha előkerül valami a lyukakból. A két kölyök emellett óriási köröket futva, felváltva kergette egymást.

A kellemes melegben hamar elfáradtak és a kb. 40 perces nagyon intenzív séta után hazaérvén 4-5 órát is aludtak. Nagyon fontos, hogy nem szabad túlterhelni a kölyköket, ezért figyelnem kellett, hogy kipihenhessék magukat. A kicsik idegrendszere könnyen károsodhat, ha nem kapja meg a szükséges pihenési időt.

Vigyázz Te is kutyádra, figyelj a szükségleteire és csak megbízható ember kezébe add, ha a helyzet úgy hozza.