Milyen kutyához lehet jó választás a hám, és milyet válasszunk?

Ígértem, hogy ejtek pár szót a hámokról, amit egyre gyakrabban használnak a mindennapos séták során. De mi az a hám, miért találták ki, és mi a hétköznapi funkciója?

Hogy értsük ennek a felszerelésnek a működését, kicsit ugorjunk vissza az időben. A hámot ugyanis alapvetően igahúzó állatoknál használták, illetve szánhúzó fajták esetében hámokat tettek a kutyákra, és így kötötték őket fogatba. A hámba teljes mellkassal bele tud feszülni az állat, így sokkal nagyobb húzóerőt képes kifejteni anélkül, hogy a nyakát húzná bármi, ami ugye a légzést korlátozná. Ezért a régi világban, még a gépek megjelenése előtt a mezőgazdaságban lovak, ökrök, szarvasmarhák, szamarak, stb. mind ezzel voltak befogva a kocsiba, vagy éppen az eke elé szántáskor.

Azokon a tájegységeken (Szibéria, Alaszka, vagy az Alpok magasabb részei), ahol a domborzat és az időjárás miatt könnyebb volt a kutyás szánokkal közlekedni, az ebeken is előszeretettel alkalmazták a hámot, így akár 8-10 kutya ereje adódott össze egy fogatnál. Mindebből könnyen látható, hogy a hám egy kényelmes, mozgást nem korlátozó eszköz. Ám a hétköznapokban az előnye hátrány is lehet.

Bárány Margó kutyája, Murphy hámbanForrás: Bárány Margó

A póráz a háti részen csatlakoztatható a hámhoz, így a nyak szabadon marad. Egy kistestű, alap energiaszintű kutyusnál még nem feltétlenül gond ez, de egy nagytestű kutyát, ami hajlamos húzni, vagy intenzívebben sétálni, nehezebben lehet ezzel irányítani és kontrollálni.

Rendben, de akkor mégis miért van a rendőrkutyán, és más segítő kutyákon is hám? Ez egy külön témakör, ezek az állatok rendkívül magas szinten képzettek, fegyelmezettek. Ezen kívül a feladatok, illetve a hám funkciója is más.

Mégis akkor most hám, vagy nyakörv?

Ez függhet a kutya fajtájától, méretétől, habitusától, fizikai állapotától, stb.

Én alapvetően nyakörv párti vagyok, de ez csak az én szerény véleményem. Ha egy kutyára csak azért teszel hámot, mert húz és a nyakörvben fulladozik, akkor tanítsd meg inkább szépen sétálni, mert az ilyen kutya hámban még erősebben húz.

Léteznek fajták, amelyek hajlamosak a légcsőszűkületre és a rövid, tömpe orruk miatt nehezebben veszik a levegőt, főleg nagy melegben. Ilyen pl. a mopsz, a bulldogok, a boxer. Egy mopsz nem arról híres, hogy teng az energiától és elrántana, ha hám van rajta, de egy boxer már jóval nagyobb és erősebb, simán el is eshetsz egy hirtelen megugrásnál. Tegyél rá inkább szélesebb nyakörvet, ami nem egy ponton ránt hirtelen, mert abből akár sérülés is lehet.

Egyszerű utcai, vagy rövidebb erdei séta közben én szívesebben használok nyakörvet, de ha hosszabb túrára megyünk, akár 3-4 órára, akkor én is hámot adok a kutyáimra. Hogy miért? Azért, mert sokkal kényelmesebb mindkettőnknek. A pórázt ilyenkor nem a kezemben fogom, hanem az övemhez csatolom, hiszen ilyen távon nem kényelmes, ha mindig foglalt az egyik kéz.

Ha sportolsz a kutyáddal, szintén a hám használata a javasolt, pl. a canicross-nál, ami kutyás futás és itt a szabályoknak megfelelően a kutya megy elöl, kvázi húz téged. De egy dog trekking alkalmával (kutyával túrázás) is sokkal praktikusabb a hám.

Bárány Margó kutyája, Murphy hámbanForrás: Bárány Margó

Mire figyeljek, amikor hámot veszek?

  • Itt a pontos méret a lényeg, s bár minimálisan állítható a hám, mindig mérd le a kutyát, vagy az üzletben próbáld rá a hámot.
  • Próbálj több ponton csatolható hámot venni
  • Törekedj olyan típusra, amiből nem tud kibújni
  • Ha nem vagy biztos a választásban, kérj tanácsot bátran
  • Ha egy adott sportra keresel hámot, akkor még alaposabban nézz körül, mert itt már más szempontoknak is meg kell felelni. És a szetthez tartozik egy emberre rakható öv, vagy beülő is, amihez csatlakoztatod majd a pórázt.
Bárány Margó kutyája, Murphy hámbanForrás: Bárány Margó

+ Egy tipp: Murphy agár testére nem alkalmas bármilyen hám, ezért neki méretre készült egy 3 ponton tartó, két csattal rögzíthető hám, melyet úgy alkottak meg, hogy semmilyen körülmények között ne tudjon belőle kibújni, így teljesen biztonságos. Nem csak agarak számára érhető el ez a fazon, bármilyen kutyusra méretre készülnek ezek a remek kiegészítők.

A következő írásomban a szájkosárról, annak szükségességéről lesz szó, illetve megnézzük, hogyan szoktasd hozzá a kutyádat.