Milyen a jó nyakörv és póráz?

Hogy a séta vidám és stresszmentes legyen, elengedhetetlen a jó póráz és nyakörv. De mivel vigyem sétálni a kutyámat? Milyen nyakörvet vegyek neki? És milyen a jó póráz? Fix vagy flexi? Mi a különbség? A fentiekre Bárány Margó kutyatréner válaszol.

Ma már elképesztően széles választék van az alapvető kutyás kellékekből, és az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy egyre több szuper hazai gyártó van, akik szebbnél szebb nyakörveket, pórázokat és hámokat készítenek.

Megpróbálok egy kis útmutatót adni, hogy könnyebben eligazodj a felszerelések útvesztőjében. Fontos kiemelnem, hogy most csak a teljesen hétköznapi kellékekről fogok szót ejteni, melyek egy egyszerű sétához szükségesek. Kezdjük a nyakörvvel!

Bárány Margó kutyája, Murphy félfojtó, bebújós szövet nyakörvet visel, hozzá tartozó fix, 110 cm-es pórázzalForrás: Fotó: Ugray Adrián

A jó nyakörv ismérvei

  • Stabil és strapabíró anyagból, szövetből, vagy bőrből készült.
  • Mérete nem fix, a kutya nyakának átmérőjéhez mérten tudod tágítani, vagy szűkíteni.
  • A kutya méretének és nyakának típusa szerint kellően széles. Pl. egy tacskónak elegendő egy 2 cm széles nyakörv, míg egy puminak jobb, ha 3 vagy 4 cm széles nyakörvet választasz.
  • Felhelyezéskor egy, max két ujjad még férjen be a kutya nyaka és a nyakörv közé, de ennél már ne legyen lazább, mert egy erősebb rántás következtében a kutya könnyen kihúzhatja a fejét a nyakörvből.
  • Jó választás lehet a félfojtó, belebújós nyakörv, ha kutyád fejformája miatt könnyebb a szabadulás. Működése egyszerű, nyugodt állapotban a nyakörv is kényelmesen fekszik a kutya nyakán, de abban a pillanatban, ahogy a kutya elkezd húzni, a nyakörv egyik oldalán lévő nem fixált elem segítségével a nyakörv megfeszül, így szorosabban tart. Pl. az agaraknál kedvelik ezt a típust, mert a fejük keskeny.
  • A fojtó nyakörv hasonló ehhez, annyi különbséggel, hogy mindkét oldalon van egy „csúszka", feszüléskor pedig mindkét oldalról egyszerre válik szorosabbá a nyakörv. Ezt a típust nagytestű, vagy erősen húzó kutyáknál alkalmazzák leginkább.

+ tipp: egyre divatosabbak, de egyben biztonságosabbak is a szélesebb nyakörvek. Ezek nagyobb felületen ölelik át a kutya nyakát, így hirtelen mozdulatnál, rántásnál vagy erősebb feszülésnél nem tudja a nyakörv megsérteni a kutya légcsövét, torkát, vagy nyakát.

Murphy félfojtó, bebújós szövet nyakörvet visel, hozzá tartozó fix, 110 cm-es pórázzalForrás: Bárány Margó

A jó póráz ismérvei

  • Jó minőségű, nem nehéz karabínerrel csatlakozik a nyakörvhöz
  • Egy fix, sima póráz hossza 110-120 cm
  • A póráz markolat része kényelmes fogású, nem dörzsöli vagy vágja a tenyerünket, kezünket
  • Anyaga erős, nem szakad el nagyobb erő kifejtése esetén sem.

+ tipp: kezdetben nem (de személy szerint később sem) javaslom a flexi póráz használatát sétánál. Ez egy műanyag fogóval ellátott, önmagát visszatekercselni képes, 3, 5, 7 vagy 10 méteres kivitelben kapható, zsinórral, vagy szalaggal ellátott szerkezet. Biztosan Te is láttál már ilyet. Tapasztalatlan kutyásoknál rendkívül balesetveszélyes, és a kutyát sem tudod több méterről kellően kontroll alatt tartani. Gyakorlatilag olyan, mintha kutyát „eregetnél", hagyod hogy menjen, amerre lát - számtalan veszélyes szituációnak kitéve őt ezzel.

És hogy milyen anyag legyen? Ma már tényleg sokféle anyagból készülnek nyakörvek és hozzájuk passzoló pórázok, a hagyományos bőr mellett különféle szövetekből, textilbőrből, vízlepergető anyagból, kötélből, paracord zsinórból csomózva stb..

Személyes tapasztalatom szerint kezdd a legegyszerűbb nyakörv megvásárlásával és egy hozzá passzoló fix pórázzal. Majd, amikor már ügyesen megtanultatok együtt sétálni, és a kutyád is nagyobb lesz, akkor vegyél neki ilyen-olyan szebbnél-szebb nyakörveket. Az elején a praktikum számít és a kényelem. A kutyádnak mindegy, hogy virágos, csillagos vagy unikornisos nyakörvben sétál, neki az számít, hogy ezt Veled tehesse - összhangban, vidáman és jókedvűen.

A következő írásomban a hámokról és azok funkciójáról lesz szó.