Első találkozás az állatorvossal

Hogy lesz egy kiskutya számára szuper hely a rendelő, és mi történik ilyenkor pontosan? Kutyatréner kolléganőnk, Bárány Margó most fiatalabbik kutyusa, Mira első állatorvosi látogatását meséli el.

Ahogy korábban említettem, Mira szerencsére egy nagyon lelkiismeretes tenyésztőtől érkezett, útlevéllel, mikrochippel, két oltással és féreghajtással. Ettől függetlenül – mint 3 éve Murphy esetében is – időpontot foglaltam az állatorvosunknál egy kontrollvizsgálatra és a 3. oltás beadására.

Kit válassz állatorvosnak?

Ha első kutyás vagy, és nincs még állatorvosod, kérd ki a környezetedben lévő állattartók véleményét, tapasztalatát, hogy kit érdemes választani. Elöljáróban annyit, hogy én közel 9 hónapja költöztem Tolna megyébe, és nem ismertem egyetlen orvost sem, így automatikusan odamentünk, ahová a párom is viszi a saját kutyusait. Sejtettem, hogy jó kezekben leszünk, de azt nem gondoltam, hogy ennyire!

Őszinte leszek, talán kicsit túlzásba is esek, de nekem nem mindegy, ki és hogyan nyúl a kutyáimhoz, illetve velem hogyan kommunikál. Dr. Borus István az első találkozáskor azonnal levette a lábáról a kutyáimat kedvességével, engem pedig a hozzáértésével.

Mira az állatorvosnálForrás: Bárány Margó

Mira érdeklődve lépett be a rendelőbe, ahol a doktor úr és az asszisztens is kedvesen, simogatva fogadta. A vizsgálóasztalra én tettem fel, de ott hátrébb léptem, hagytam, hogy Mira szaglásszon és felvegye a kapcsolatot a dokival és asszisztensével. Ők persze folyamatosan simizték és dícsérték, illetve néhány szem jutalomfalattal oldották a kiskutyát.

Lássuk, mi mindent nézett meg a doki:

  • először is ellenőrizte Mira chip számát és a rendszerrel összevetette, hogy az adott chip számhoz valóban be vagyok-e regisztrálva, mint tulajdonos és megvannak-e az elérhetőségeim. Ez életbevágóan fontos lehet a kutya eltűnése esetén. SOHA ne hagyd el a rendelőt chip és regisztráció ellenőrzés nélkül!
  • ezután megvizsgálta az ízületeit, végtagjait megtapogatta
  • meghallgatta a szívét
  • ellenőrizte a fogacskáit
  • belenézett a fülébe
  • megtapogatta a lágy részeket

Így lett Mira számára szuper hely a rendelő

Mindent rendben talált, így jött a következő dicséret és jutalomfalat, majd a harmadik oltás beadása. A szúrás előtt és közben is simivel és jutifalattal vonták el Mira figyelmét, így meg se érezte a tűt.

Én szerencsére nem félek a tű látványától és nem is leszek tőle rosszul, de ha Te nem bírod, akkor jobb, ha elfordulsz.

Az oltás után következett az adminisztráció. A vakcina típusát, beadásának idejét mindig fel kell vezetni az oltási könyvbe vagy útlevélbe, valamint az asszisztens a saját rendszerükbe, a kutya kórlapjára is felvesz minden adatot. Ez idő alatt Mira szétnézett a rendelőben, szabadon jött-ment, szaglászott, finomságokat és sok-sok simogatást kapott. Így igazán szuper hely lett számára a rendelő, elköszönéskor pedig vidáman sétált ki.

Ezzel meg is alapozzuk azt, hogy kutyusunkat vidáman, örömmel vihessük orvoshoz és ne kínlódás legyen a jövőben egy sima oltás beadása.

Mivel a dokihoz autóval érkeztünk, nem mindegy, hogyan szállítod kutyusodat. Az alábbi cikk hasznos tippeket ad ehhez.