Találkozás idegen kutyákkal

Ha már rendszeresen jársz sétálni a kiskutyával, netán szeretnél kutyafuttatóba menni, olvasd el az alábbi tippeket!

A séták során biztosan találkozol majd más kutyás emberrel, a kutyafuti pedig nem tátong mindig üresen. Egy-egy idegen kutyával való találkozás nagyban befolyásolhatja a kiskutyád jövőjét, így figyelj arra, hogy mikor, hogyan, milyen körülmények között engeded oda egy másik kutyához.

Egy kölyökkutya nagyon érdeklődő, hebrencs és kész a mókára, ám nem minden felnőtt kutya szereti a kicsik cukiskodását. Ezért is fontos, hogy MINDIG KÉRDEZZ, mielőtt odaengeded a kiskutyát egy idegen, felnőtt kutyához.

Nem biztos, hogy egy idegen, felnőtt kutya jól reagál a kölyökkutyádra, ezért tarts be néhány alapszabályt annak érdekében, hogy ne legyen összetűzés a két kutya találkozásából. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Lássuk, mik a kapcsolatfelvétel pontjai egy séta folyamán

 • Köszönj a másik gazdinak és érdeklődd meg, nem bánja-e, ha a kicsit odaengeded az ő kutyájához
 • Ha a válasz igen, figyeld meg a másik kutya jelzéseit
 • Pozitív testjelek: farokcsóválás, élénk tekintet, esetleg játékra hívós, vidám szökkenések: SZABAD A PÁLYA
 • Negatív testjelek: morgás, szőrborzolás, vicsorgás, hátracsapott fül - STOP

Általános szabály, hogy ismerkedéskor mindkét kutya legyen laza pórázon, onnan ne eredjen semmilyen feszültség.

Kutyafuttatóba érkezéskor az alábbi íratlan szabályokat illik betartani:

 • Érkezéskor ne menj be azonnal!
 • Ha új, számodra ismeretlen kutya is van bent, kérdezd meg a gazdiját, hogyan viszonyul a kutyája a kölykökhöz.
 • Ha pozitív választ kapsz, és a kutyák megbízhatóak, akkor bemehetsz, de semmiképpen ne engedd, hogy egyszerre több idegen kutya rohanja le a kölyköt, mert a kicsi megijedhet.
 • Ha a válasz az, hogy a kutya nem szereti a kicsiket vagy az idegeneket, akkor ne menj be, várd meg míg elmennek, vagy sétálj tovább. Ne kockáztass egy balhét, neked nem hiányzik a rossz hírnév, a kicsinek meg a negatív élmény a kutyafutival.

Mit ne tegyél?

 • Soha ne engedd, hogy a kölyök pórázon lévő kutyához rohanjon oda!
 • Egy nagyobb kutyás társasághoz mindig pórázon vezesd oda a kutyádat, ne hagyd, hogy a csapat közepébe csak úgy berobbanjon.
 • A kutyák a nem várt, hirtelen érkező ingerekre reagálhatnak védekezően, azaz lehet, hogy a te ártatlan cuki kiskutyád csak ismerkedni akart, ám a másikat váratlanul érheti a dolog és odacsíphet, odaharaphat hirtelen. Ettől még nem agresszív a kutya, csupán nem volt ideje felkészülni a találkozásra.
 • Ha Te magad vagy egy kisebb kutyás társaság tagja és azt észleled, hogy valaki póráz nélküli kutyával közelít hozzátok, szólj neki, hogy a kutyát hívja magához és együtt, pórázon érkezzenek.

Helyzetek, amikor valamelyik fél inkább elkerülné a találkozást

Mit csináljak, ha a másik gazdi nem szeretné, hogy a kiskutyám odamenjen a kutyájához? SEMMIT. Fogadd el és tartsd tiszteletben. Lehet, hogy a kutya öreg, beteg, vagy szimplán nem haverkodós típus. Köszönd meg a választ mosolyogva, és masírozzatok tovább.

Mit csináljak, ha a kutyám nem akar haverkodni mindenkivel? Itt kérdés, hogy mi lehet az oka. De ha alapvetően nem trauma vagy egyéb probléma váltja ki, akkor egyszerűen fogadd el, vagy kérj szakembertől segítséget, ennek enyhítésére is vannak technikák.

De hogy megnyugtassalak, vannak kutyák, akik bizony kicsit „maguknak valók". Az én Murphy-m pl. egy nagyon domináns, nagyszájú ivaros kan kutya. Kicsiként szinte bárkivel játszott, de ivarérett kora óta nagyon válogat. Szukákkal, ivartalan kanokkal és egyes kölykökkel rendkívül kedves és játékos. De más ivaros kanokkal azonnal konkurál, és aki kicsit is „visszadumál" neki, azzal bizony felveszi a harcot (azaz csak felvenné, ha hagynám). Én nem szeretnék semmilyen sérülést kockáztatni sem neki, sem másnak, így, ha látom, hogy a másik nem szimpi, akkor továbbállunk.

Mi sem spanolunk mindenkivel, igaz? Miért várnánk el a kutyáktól azt, hogy válogatás nélkül legyenek jófejek másokkal? Ők ugyanúgy egyéniségek, mint mi és ez is egy tényező, ami oly' szerethetővé teszi őket!

A következő cikkben kitérek arra, milyen a jó póráz, hogy a séták kényelmesek legyenek számotokra. A laza pórázos séta titkát pedig itt olvashatod.