Mira első sétái a természetben

Lássuk, mit tehetsz, ha kiskutyád immunrendszere még nem áll készen a városi sétára, de kicsit kimozdulnál vele és lemozgatnád.

A 3. oltás után kb. két héttel viheted városi környezetbe, minimum 3 hónaposan, de addig sem kell lemondanod a közös sétáról. A természet erre tökéletes, erdő, mező, bármi, ahol alapvetően nincs sok ember és nem a fél város jár oda kutyával sétálni.

Figyelem! A Városliget NEM EZ A HELY! Ha a fővárosban laksz, nehezebb helyzetben vagy, de a Pilisben vagy a budai hegyekben már vannak remek helyek. Kérlek, ne az ismert, nagy forgalmú budai kirándulóhelyekre vidd ki először. Ha nem vagy biztos abban, hogy biztonságban vagytok, akkor inkább ne vidd el!

Mi abban a szuper helyzetben vagyunk, hogy az udvarunk nemcsak nagy, füves, fás, de közel van a Sió és annak partszakasza, ami egy teljesen természetes közeg, így nem leselkedik közvetlen fertőzésveszély egy kölyökkutyára. Városi séta még nem jöhet szóba, de a természetbe ki lehet vinni a kicsit - és én ki is viszem rendszeresen.

Bárány Margó kutyái, Mira és Murphy a természetbenForrás: Bárány Margó

Hív a természet

Tudnod kell, hogy hiába van nagy kerted, udvarod, a kutyának ez nem elég a mindennapokra. Szüksége van arra, hogy különböző ingerekkel, szagokkal és más környezettel is találkozzon. Valljuk be, egy 200 nm-es luxusvilla két hétig neked is izgalmas, de aztán ingerszegénnyé és unalmassá válik.

Te is mennél, találkoznál másokkal, nincs ez másként a kutyák esetében sem. Ezért TÉVHIT, hogy az udvaron tartott kutya majd „kifutkározza magát", mert nem fogja, egyszerűen nincs számára motiváció.

Hogy ne kattanjon be a kutyád, és ne rongáljon a kertben - unalmában -, vidd el sétálni! Ha nincs időd minden nap hosszabb sétára, akkor is iktass be neki naponta legalább 20 percet és hetente minimum három hosszabb, mozgásban gazdag kirándulást. Egy séta a természetben erre a legjobb!

Mira, a háttérben MurphyForrás: Bárány Margó

A természetben sétálva is figyelj a kutyádra

Mi autóval mindössze 6-7 perc alatt érjük el a Sió partját. Hetente átlagosan 3-4 alkalommal megyünk a természetbe kikapcsolni. Erre mindannyiunknak szüksége van. Mentálisan nekem is feltöltődés, hiszen ilyenkor száz százalékban a kutyáimra figyelek. Mira még kicsi, nem tud nagy távokat megtenni, így ügyelek arra, hogy ne hajtsam túl, de közben a nagy, közel 4 éves Murphynek is ki kell élnie magát.

Bárány Margó és kutyái a természetben. Mira mehet póráz nélkül, Murphy-vel viszont már más a helyzet...Forrás: Bárány Margó

Mivel a kicsi nagyon ragaszkodó és elképesztően figyel rám, így ő póráz nélkül jöhet. Murphy már más tészta, ő egy erőteljes, kifejlett fiú, akinek nagyon erős űző ösztöne van. Ezért neki van egy 10 méteres póráza, ami elegendő mozgásteret biztosít a szaglászásra, esetleges nemrég arra járt vadállatok szagnyomának követésére.

Az agarak vadászkutyák, erős vadász- és űző ösztönnel. Ez azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között a cukimuki agárkám rám se hederít, ha hívom, ugyanis amint szagot fog, netán már szemével ki is szúrta a vadat, azonnal képes nekiiramodni és a vad után eredni.

Ez több szempontból is veszélyes mind a vadra, mind a kutyára nézve. Ezért nagyon fontos a biztonság!

Séta közben hagyom, hogy Mira eltávolodjon, felfedezze a számára izgalmas növényeket, szagokat, de amint úgy ítélem meg, hogy túl messzire merészkedett, akkor megállok, a nevén szólítom és magamhoz hívom. Rendszerint ilyenkor Murphy is azonnal hozzám jön, így Mirában is kialakul, hogy ha hívom, jönni kell, pláne ha a „nagy" is jön. A kutyák sokat tanulnak egymástól és ezt én is tapasztalom minden nap.

Bárány Margó és whippetjei - mindenki kellemesen elfárad a közös kirándulások alkalmávalForrás: Bárány Margó

Ezért is fontos, hogy lefáraszd

Egy ilyen, kb. 3 km-es séta Mirának elég, de Murphynek nem. Ezért hazaérkezés után Murphyvel általában átismétlek pár feladatot labdázás közben, így nem csak fizikailag mozog, de az agyát is tornáztatom. Estére meg is vannak a fáradt kutyák, lehet jönni vacsorázni és pihenni.

A fáradt, fizikailag és mentálisan egészséges mértékben lefárasztott kutya nem rombol, nem őrjöng.

Kiegyensúlyozott lesz és boldog. Ez pedig a kutya egész életére vonatkozó feladat. Ezért IS gondold át, hogy ezt tudod-e vállalni tizensok éven keresztül!

A következő cikkemben az első városi sétáról fogok írni. Mira ugyanis már kellően védett ahhoz, hogy bemenjünk Szekszárdra szétnézni.