Mi a laza pórázas séta titka?

A kutyatartók legnagyobb hányada azért keres fel egy kutyaiskolát, mert a póráz húzás problémáját nem tudja egyedül megoldani és talán ez a legzavaróbb a hétköznapi életben. Pláne, ha nagytestű kutyáról van szó. Jó hír, hogy ez a gond orvosolható - elég sokféle módszer és eszköz áll hozzá rendelkezésre. De nézzük, mi a titok?

Hogy mi a laza pórázas séta sikerének titka? Semmi! Nincs titok, csak kitartó gyakorlás kell a laza pórázas sétához. Legyen egy fix méretű kényelmes, könnyű póráz nálad, hám vagy nyakörv és a kutyázós jókedved. Én az együttműködő tanítási módszerekben és a tiszta kommunikációban hiszek.

Így a séta nem küzdelem, hanem kellemes közös élmény lehet!Forrás: Kutya Guru Kutyaiskola

Nézzük lépésenként:

  1. Legyen meg a tökéletes motiváció! Amíg azon dolgozol, hogy a kutyát egyáltalán érdekelje valami, nem fogsz tudni egy ilyen nehéz feladatot felépíteni. El kell érni, hogy ő akarja tőled megszerezni azt a finomságot vagy játékot!
  2. Szemkontaktus! Ez a figyelem alapja. Amíg ezt nem ismeri, nem fogja teljesen érteni, mit szeretnél tőle.
  3. Tanítás, gyakorlás, kitartás. A láb meletti séta az egyik legnehezebb a kutya számára, mert teljesen értelmetlen, unalmas, monoton. Neked kell odatenni magad, hogy ezt élvezze.
  4. Pórázkezelés: a póráz egy nagyon érzékeny antenna, amin keresztül tudsz kommunikálni a kutyával. Ilyenkor nem az a lényeg, hogy erőt fitogtass vele, hanem finom jelzéseket adva tudasd, mit szeretnél tőle.
  5. Türelem. Ahogy fent már említettem, az egyik legnehezebb gyakorlat, ha nem fektetsz bele elegendő energiát és már holnapra szeretnél megoldást, akkor csak erőből próbálod majd megoldani. Az pedig egyikőtöknek sem jó.
  6. A fenti lépésekkel tedd egyértelművé, hogy mit vársz el tőle. Mehet kicsit előrébb, mint Te, esetleg mindenképpen azt szeretnéd, hogy melletted menjen? Mindegy, csak legyen számára tiszta az információ.

Ennyi! Ugye, milyen egyszerűnek tűnik? De nem ringatlak hamis reményekbe, korántsem az! Mindkettőtöktől rendkívül erős önkontrollt igényel. De ha kitartó vagy, az eredmény biztosan nem fog elmaradni!