Séta előtt is jót tesz a bemelegítés

Ezért érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni a bemelegítésre séta előtt a kutyáddal.

Megérkezett az ősz - a kutyák megint sokkal aktívabbak, és nagyobb a sérülésveszély is. Manapság rengeteg a szalagszakadás, gerincproblémák, ami nem csak nagy fájdalommal jár, de jelentős állatorvosi költségekkel is. Ezért érdemes egy kis időt szentelni a bemelegítésnek.

Különösen fontos ez az idősödő és mozgásszervi betegségekkel küzdő kutyáknál.

A séta előtt bizonyos esetekben kifejezetten hasznos lehet a bemelegítésForrás: Kutya Guru Kutyaiskola

Így melegíts be a kutyával séta előtt

Használj jutalomfalatot, hogy gyorsan és pontosan hajtsa végre a feladatokat, tedd az orra alá és úgy vezesd. Itt most nem az a cél, hogy a lehető legprecízebb legyen a kivitelezés, csupán az, hogy átmozgassa magát.

  1. Kocogás: nem kell hozzá nagy hely, elég egy 2-3 lépésnyi hossz, ahol egy ovális pályán kell mozognia úgy, hogy ügető tempóban végezze a gyakorlatot. Úgy kell elképzelni, mint nálunk a bemelegítő kocogást.
  2. Szlalomozás: bármilyen tárgyat használhatsz, elég, ha csak egy szűk nyolcast kell megtennie a lábaid között, de flakonokat is kerülgethettek. Ezt később a séta során is érdemes megcsinálni párszor.
  3. A rugók bemelegítése: ültetés, állítás, fektetés felváltva, hogy az ízületek beolajozódjanak. Akárcsak régen, a testnevelés óra elején a karhajlítás.
  4. Forgás a saját tengelye körül, mintha a fenekét akarná elérni. Csináld meg mindkét irányba, és figyeld meg, melyik lesz a domináns oldala.
  5. Ha ismeri a pacsit, akkor ezt is bevetheted, pláne, ha állásból is megtudja csinálni.

Ezzel a kis gyakorlatsorral átmozgatjuk a legfontosabb területeket, de, ha bármilyen betegsége van, akkor lassan, nagyobb mozdulatokkal végezzétek a gyakorlatokat. Mozgásszervi betegség esetén a fizioterapeutád is segíteni fog, nyugodtan kérdezz rá, nálatok mire van szükség séta előtt.

Figyelj oda kutyádra, a séta előtt, közben, és utána isForrás: Kutya Guru Kutyaiskola

Az alábbiak is segíthetnek elkerülni a sérüléseket:

  • Ne labdázzatok vizes füvön, kövön. Pillanatok alatt megcsavarodhat a lába, és kész is a szalagszakadás.
  • Fiatal korában ne terheld túl. Maximum 1-2 km-es sétákat tegyél vele kölyök korban, és a fel-le ugrálást is korlátozd.
  • Kerüld a lépcsőzést. A legtöbb kutya mozgása nincs berendezkedve 3-4 emelet megtételéhez.
  • Ha bármilyen tünetet észlelsz (sántítás, kellemetlen neki felugrani a kanapéra, stb.), azonnal rendelj el pihenőt. Ha 2-3 napon belül nem enyhül, akkor keresd fel vele az állatorvost.