Hogyan tanítsd meg a kutyát, hogy hozza vissza a labdát?

A vadászkutyák maguktól tudják, a többieknek pedig tanulható dolog a labda visszahozása.

A legtöbb labrador, golden retriever, spániel és vizsla egész egyszerűen magától kezdi el produkálni ezt a viselkedést. Gyakorlatilag bele van vésve a génjeikbe ez a folyamat, és ha megfelelő partnerek vagyunk benne, akkor teljesen automatikusan fogják csinálni.

Vannak kutyák, akik maguktól, mindenféle tanítás nélkül is visszahozzák a labdát, másokat meg kell tanítani erreForrás: 123rf.com

Ha nem ebből indulunk ki, a legtöbb kutya még mindig elég zsákmányos lesz ahhoz, hogy a labda után fusson, de kell segítség számára, hogy vissza is hozza. Ha pedig tacskód vagy bulldogod van, akkor náluk alapból a birtoklás lesz az egyik motiváció. Náluk még nehezebb a tanítás.

Vannak kutyák, akik egyáltalán nem mozdulnak a labdára, ezzel sincsen semmi gond.

Ha célul tűzted ki, hogy mindenképpen szeretnéd megtanítani, van rá módszer, de egy kicsit több kitartást és gyakorlást igényel.

Mit tehetsz akkor, ha érdekli a labda, de nem hozza vissza?

Ha csak elfut, összeszedi, odahozza, de nem adja oda, akkor használj bátran jutalomfalatot, vagy egy másik játékot, felmutatva. Vigyázz ebben az esetben előfordulhat, hogy már félúton elhagyja az eredeti játékot. Ezért csak akkor mutasd fel neki a "fizetséget", ha már ott van a közeledben a játékkal.

Ha nem is viszi oda, ellenkező irányba távolodva, szociális tanítással, bíztatva mutathatod neki, hogy jöjjön feléd, hozza arra játékot.

Bulldogoknál be szokott válni, hogy nem csak eltávolodunk, hanem nem is foglalkozunk vele, ha inkább a játék birtoklása mellett dönt. Ilyenkor látványosan el lehet kezdeni valami mással foglalkozni, egy másik játékkal játszani.

Ha ennél is nehezebb az ügy, akkor érdemes elővenni a klikkeres tanítási metodikákat. Ilyenkor úgynevezett formálási tanítási módszerrel, mintegy barkóba játékkal építjük fel benne a folyamatot.

Amit ne csinálj

Ne kezd el kergetni a kutyát, mert ebből nagyon nehéz lesz visszahozni. Bármit ellop, amit el akarsz venni tőle, ugyanebbe a játékba fog kezdeni.

Ha visszahozta ne vedd el tőle rögtön a játékot, simogasd meg, húzogassátok, szokja meg, hogy nem veszed el tőle mindig. Ne csinálj belőle hatalmi harcot, nem ezen fog múlni a kutya engedelmessége.

Ha pedig nem labdás a kutya, akkor sem szabad elkeseredni, az embereknél sem szereti mindenki moziba járni vagy olvasni. Náluk beválhatnak a rongyozós, esetleg birkózós játékok.