Első feladatok, amiket megtaníthatsz egy kiskutyának

Az oktató szerint nem az ül, pacsi és társai kell, hogy az elsők legyenek.

Sokszor esnek a gazdi abba a hibába, hogy hirtelen szeretnének mindenféle feladatot tanítani az újonnan érkező kölyöknek.

Az első gyakorlatok nagyon fontosak a kutya tanítása szempontjából a későbbiekben isForrás: Kutya Guru Kutyaiskola

Gyakran jönnek hozzám úgy kutyák, hogy 7-8 hónapos korukra 30-40 feladatot ismernek, ami borzasztóan megterhelő az idegrendszernek. Ha pedig túl nagy terhelést kap, az a későbbiekben csúnyán visszaüthet alulmotiváltságban, dacosságban, esetleg súlyosabb viselkedési problémákban.

Hagyd, hogy kölyök legyen, ennek ellenére elkezdhettek tanulni, csak találd meg az arany középutat.

Prioritásban, amit én tanítottam első körben egy 3-4 hónapos kölyöknek:

  • A neve: hisz enélkül nem tudja, amikor tőle szeretnék valamit. Még most is, jó pár hét után, ha felkapja a nevére a fejét, kap jutifalatot. Ha nem tanítjuk meg tudatosan, mit is jelent ez a szó számára, a későbbiekben egyszerű háttérzajjá fog alakulni, és nem fog rá reagálni. Sőt, a behívás sikerességét is jelentősen rontani fogja.
  • Gyere ide, azaz a behívás. Ugye nem kell hangsúlyoznom, hogy az egyik legfontosabb feladat, mégis a legjobban elhanyagolt. Érdemes kihasználni a kölyök követési ösztönét, amikor nagy valószínűséggel biztos, hogy jönni fog, amikor szólítod. Később, amikor az önállóságra törekvés elindul, kulcsfontosságú lesz, hogy a hívásra motiváltan reagáljon. Minél többet foglalkozol ezzel a feladattal később annál kevesebb konfliktusra kell számítanod.
  • Hagyd, fujj azaz a tiltás. Szintén fontos lesz az élet folyamán, én ezt is jutalomfalatos biznisszel építem. Így tudja, hogy, ha valamit el akarok venni tőle, akkor érdemes rám figyelni az elmenekülés helyett. Ezt később átültethetem a nem, nem szabad használatára is. Ugyanis a tiltásnak nem az a lényege, hogy minél határozottabb legyen, hanem, hogy a kutya számára érthető és motivált folyamatként szerepeljen.
  • Figyel, azaz a szemkontaktus. Ez gyakorlatilag a nevével már kiépül, itt csupán annyit pontosítok, hogy nézzen fel a szemembe. Ha ezt elég jól megerősítjük kölyök korban, sokkal jobban fog figyelni bizonytalan, szélsőséges helyzetekben is. Ezen keresztül tanulod meg Te is, ha keresi a szemkontaktus, akkor tőled vár valamilyen választ vagy megoldást. A kutyák ezt nagyon gyakran produkálják maguktól is, csak gyakran nem kapnak elég megerősítést.
  • Stop, azaz a megállás. Bármilyen helyzetből, játékból, futásból hirtelen megállás - ez is szerves része lesz az önkontroll fejlesztésnek. A legegyszerűbben játék közben tudod kialakítani, amikor egy gyors mozdulattal kiadsz egy számára már ismert, teljesíthető feladatot, például az ül vezényszóval.

Mint látjátok nincs ül, pacsi, forog és társai.

Ezek mind fejleszthetők, de amíg nincsenek stabil alapjaink teljesen felesleges jobban túráztatni a kutyát extra feladatokkal.

Ne feledjétek: pici, rövid gyakorlások, és sok-sok játék!