Bemutatkozik szakértőnk, Bárány Margó kutyatréner

Gyerekkora óta kutyarajongó, dolgozott kutyakozmetikusként, és immár trénerként és szakértőnkként is segít eligazodni a kutyavilág dolgaiban - bemutatkozik Bárány Margó.

Margó hétről-hétre jelentkezik majd neveléssel, képzéssel kapcsolatos tartalmakkal. Bemutatja, mit kell tudnod mielőtt magadhoz veszel egy kiskutyát, hogy választott társadból hogyan hozd ki a lehető legtöbbet, tanítással, türelemmel és mérhetetlen szeretettel.

Számos témát érintünk, melyek a kutyatartás kapcsán merülnek fel a kezdetektől a hétköznapokon át, hogy kiegyensúlyozott, boldog kutyaélet, kutyás élet legyen minden napotok. Legyen szó egy egyszerűnek tűnő utcai sétáról, más állatokkal és emberekkel való kapcsolatteremtésről, vagy már kialakult problémák megoldásáról.

Bárány Margó munka közbenFotó: Bárány Margó

Kedves Látogatók, Olvasók!

Sokszor találkozunk majd itt, a Petplace - Kutya kiképzés rovatában, a Kutyaéletben, ezért első körben bemutatkozom Nektek. Bárány Margit, Margó vagyok, kutyatréner, ex-kutyakozmetikus és hatalmas kutyarajongó.

A gyerekkori álmom vált valóra

Mint sok hozzám hasonló embernél, nálam is már kisgyermekként meghatározó volt a kutyák és az állatok szeretete. Amikor csak tehettem, kutyás könyveket, fajtaleírásokat olvastam, ismerkedtem a fajtacsoportokkal, melyiket mire és miért tenyésztették. A szobám falát papírgyűjtésből elkobzott „a Kutya" magazin borítóképeivel tapétáztam ki szüleim legnagyobb örömére.

Gyermekkoromban sajnos nem adódott lehetőség, hogy komolyabban kiélhessem a kutyák iránti rajongásomat, s bár mindig volt a családban kutya, gimnazista éveimet kollégiumban töltöttem, így nem tudtam kamatoztatni az „elméleti tudásomat".

Kutyakozmetikusként is dolgoztam, utána lettem tréner

Ezért miután felnőttem, elvégeztem egy kutyakozmetikus OKJ képzést, ahol Kollár Dorottya mesterkozmetikus mellett tanulhattam Budapesten és ismerkedhettem meg különlegesebb fajtákkal is, olyanokkal, melyeket korábban csak könyvekben láttam. Bár a szakmában csak rövid ideig tevékenykedtem, mégis nagyon sokat kaptam ettől a közegtől.

Akkoriban a fővárosban dolgoztam, és albérletben éltem. Ez a környezet nem volt alkalmas a kutyatartásra – legalábbis nem úgy, ahogyan azt én elképzeltem. Viszont már akkor is tudtam, melyik az a fajta, amely oly' közel áll a szívemhez küllemben, természetben, életmódban.

Bárány Margó munka közbenFotó: Bárány Margó

A saját kutya - már kislányként tudtam, hogy whippetem lesz

Kislány voltam, nagyjából 8-10 éves, amikor a „Búvárkönyvek" sorozatban a kutyák között megláttam a szalonagár nevű fajtát. Akkor és ott eldöntöttem, hogy ilyen kutyám lesz. Mosolyogtak a felnőttek, sosem feledem, amikor egyik idősebb unokatestvérem el sem hitte, hogy van ilyen fajta. Hiába bizonygattam, de igen, bizony létezik. Agár ez is, csak kisebb és whippet-nek hívják a fajtát.

Sok idő telt el, mire „minden összeállt", és lehetőségem adódott arra, hogy megvalósuljon a kislányként dédelgetett álmom. Pár hetes kutatás és 4-5 tenyésztővel való egyeztetés után megtaláltam azt az embert, akinél várólistára kerültem. Mert bizony, egy jó tenyésztőnél nincs „készleten" kiskutya. A jóra várni kell.

Minden perce megérte! 2018 februárjában, 11 hetesen haza is vihettem a megvalósult gyerekkori álmomat.

Bárány Margó tanúsítványával és kutyájávalFotó: Bárány Margó

Megtanultam "kutyául"

Általa tanultam meg, mit is jelent pontosan egy kölyköt lakásban felnevelni, szobatisztaságra szoktatni és mindent megtanítani neki ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, stabil kutya váljon belőle.

Nevelése során számtalan kérdés merült fel bennem és elhatároztam, hogy keresek egy trénerképző tanfolyamot, ahol megtanulok „kutyául".

Korábban is vonzott ez a vonal, de a kiszemelt képzésnek feltétele volt a saját kutya, s nekem az nem volt. Murphyvel már ez a „gond" is elhárult, így 2020 nyár végén belevágtunk ebbe a csodálatos, nehézségekkel és kihívásokkal teli időszakba.

2021 márciusában pedig sikeresen levizsgáztunk, és megkaptam kutyatréner tanúsítványomat is.

Remélem, tudok Nektek segíteni, vagy megerősítést adni a gondolataimmal és tapasztalataimmal a jövőben. További infókért és tartalmakért kövesd Facebook- és Instagram oldalaimat.