Miért eszi meg a kutya a macskaalmot és mit tehetsz ellene?

Az egyszerre kutyás és cicás gazdik közül sokan tapasztalhatnak olyasmit, hogy kutyájuk követi a macskát az alomhoz, majd miután a bársonytalpú végzett és odébbállt, a kutya nekilát falatozni az alomból. Vagy adott esetben nemcsak ilyenkor, hanem naponta többször is meglátogatja az alomtálcát.

Több oka is lehet annak, hogy a kutya megeszi a macskaalmot, ezért nézzük csak sorjában.

Koprofágia

A koprofágia a görög copros és phagein szavakból származik, jelentése: ürüléket enni. De hogy miért esznek a kutyák ürüléket? Erre a kérdésre több elmélet is született az elmúlt évtizedek során: egyes szakértők szerint a előfordulhat, hogy a B-vitamin hiányzik a kutya étrendjéből, vagy éppen valamiből túl sokat evett, például szénhidrátokból.

Több oka is lehet annak, hogy a kutya megeszi a macskaalmotForrás: 123rf.com

Mások szerint a koprofágia valójában egy tünet, és okozhatja például hasnyálmirigy-elégtelenség, vagy paraziták miatt kialakult súlyos alultápláltság, éhezés. Sok kutya viszont (különösen menhelyen élők) feszültségoldás céljából fogyasztanak ürüléket. Illetve az is előfordulhat, hogy a gazdája korábban rajtakapta székletevésen, megbüntette, amit a kutya úgy értelmezett, hogy az ürülék rosszat jelent, és megpróbálja eltüntetni a nyomokat.

Aztán olyan elmélet is létezik, miszerint a koprofágiát idővel kinövi a kutya. A farkasok és a prérifarkasok például akkor esznek ürüléket, ha nem találnak elegendő táplálékot, a növényevők bélsara pedig gazdag B-vitamin forrás. Egyes kutatók szerint a farkasok és a kutyák egyaránt azért fogyasztják, hogy pótolják a vitaminbevitelt.

Ritkábban, de előfordulhat, hogy a kutya egy másik állattól tanulja el ezt a viselkedési formát. Némelyik kutyánál kölyökkorban jelentkezik a koprogáfia, hiszen a kicsik játék közben mindent megkóstolnak. Illetve van egy szakasz a kutyák életében, amikor ez a magatartás gyakoribb mint máskor: a szukák ellés után általában megeszik utódaik székletét. Ez valószínűleg ösztönös cselekvés azért, hogy a ragadozók ne tudják kiszimatolni az almot. Végül, de nem utolsósorban, egyes kutyák egyszerűen azért esznek ürüléket, mert jónak találják.

llatok

Ha a kutyád a tiszta macskaalmot is előszeretettel szaglássza, akkor az valószínűleg az alom bódító illatának köszönhető. Hiszen jól tudjuk, hogy a kutyák szaglása roppant érzékeny, és nagy távolságról is megérzik a különféle szagokat. Peter Hepper, a Queen's University pszichológiai iskola vezetője szerint a kutyák számára az ürülék rengeteg információval szolgál. Többek között arról, hogy milyen állat piszkított oda, az állat neméről, a dominanciájáról, és így tovább.

Szóval ha legközelebb azt látod, hogy a kutya csak szaglássza, de nem eszik bele az alomba, akkor jusson eszedbe, hogy több mint 300 millió szaglóérzékelő található a szaglószervében. Vagyis képtelen ellenállni a macskaalom szagának.

'Guberálnak'

Az embernek jogosan szaladhat fel a szemöldöke ezen a ponton, hiszen miért lenne szüksége egy jól tartott kutyának arra, hogy mások ürülékét megegye? Nos, ahogy már fentebb írtuk, sok esetben ez ösztönös dolog, ami már a kutyák háziasítása előtt kialakult bennük. Míg egyes kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a kutyák szimplán kíváncsiságból is megízlelhetik az almot és annak tartalmát.

Baja lesz a kutyának, ha megeszi a macskaalmot?

Általánosságban véve a kutyának nyilván nem kellene macskaalmot enniük. (Arról korábbHogy mit szabad és mit nem ennie egy kutyának, arról korábban már írtunk.) A macskaalom ugyanakkor nem tartalmaz a kutya számára mérgező anyagot.

Az pedig, hogy mennyire árthat az egészségének több dologtól is függ: milyen fajta macskaalmot evett (csomósodót vagy nem csomósodót), mennyit evett, illetve volt-e macskaürülék az alomban, és ha igen, milyen állagú. Az alábbi fajta macskaalmok egyébként kifejezetten csábítóak a kutyáknak: papír, szilikongél, kukorica alapú macskaalom, dióhéj alapú macskaalom, tőzegalom, frissen vágott fű illatú macskaalom.

Milyen betegségeket okozhat a koprofágia?

Székletevéssel sok parazita kerülhet a kutya szervezetébe, bár a növényevők jellegzetes parazitái nem betegítik meg őket. Viszont azok az ebek, amelyek megeszik a többi kutya vagy a macskák székletét, ismételten megfertőzhetik önmagukat parazitákkal, fonál-vagy ostorosférgek is a szervezetükbe kerülhetnek.

a macskaalom rendszeres fogyasztása székrekedést, bélelzáródást, hasmenést és fogproblémákat egyaránt okozhatForrás: 123rf.com

Az ilyen kutyáknak rendszeresen vizsgáltatni kell a székletét, hogy milyen parazitákat fedeztek fel náluk, és ez alapján a megfelelő gyógyszerrel kell féregteleníteni őket. Míg a macskaalom rendszeres fogyasztása székrekedést, bélelzáródást, hasmenést és fogproblémákat egyaránt okozhat.

Hogyan szoktasd le a kutyát a macskaalomról?

A legegyszerűbb az, ha megakadályozod, hogy hozzáférjen az alomhoz: segíthet, ha fedett ürülékes dobozt használsz, melynek nyílása a fal felé irányul. Van, aki a magasba teszi, mások a mosdóba, és úgy intézik, hogy az ajtó nyílása elég nagy legyen a macska számára, de a kutya ne férjen át rajta. Megint mások pedig babaráccsal akadályozzák meg a hozzáférést. Ne feledd azonban, hogy ha a macska alomtálcája túl nehezen megközelíthető, akkor esélyes, hogy a macska sem fogja használni.

Illetve különböző nevelési módszereket is bevethetsz a cél érdekében: rendszeresen takarítsd ki a macskaalmot, alkalmazz pozitív megerősítést használó tanítási módszereket, tartsd a kutyát aktívan és kösd le a figyelmét, ellenőrizd az étrendjét, és győződj meg róla, hogy nem tartalmaz túl sok szénhidrátot, ellenben elegendő B-vitamint.

Egyes kutyáknál javulás tapasztalható, ha gyakrabban esznek, ezért érdemes lehet növelni az étkezések számát, viszont a napi beviteli mennyiségen ne változtass!

A lényeg, hogy soha ne büntesd a kutyát, ha almot vagy székletet eszik, mert a büntetés csak megerősíti ezt a viselkedést. Fókuszálj inkább az engedelmességre, az hasznosabb lehet. Ha a kutya tudja, hogy mit várnak tőle, és ha teljesíti, megdicsérik érte, talán oldódik a szorongása, és kissebb eséllyel kezdi el vagy folytatja a székletevést.