Milyen kognitív képességei vannak egy kutyának?

Mi emberek gyakorlatilag természetesnek vesszük, hogy olyan trükköket tanítunk kutyánknak, mint a leülés vagy a pacsi. A tény, hogy négylábú társunk képes különböző szavakat társítaní cselekvésekhez vagy tárgyakhoz, az az észlelés egyik mutatója. Talán nem a kutyák a Föld legokosabb állattai, de az eddigi kutatások szerint kognitív képességeik megegyeznek egy kisgyerekével.

Mit ért meg a kutya?

A kutya érzékszervei lehetővé teszik, hogy megtapasztalja az őt körülvevő világot, kognitív gondolkodás pedig az, amit az elméje tesz a begyűjtött információkkal. Ahhoz, hogy felmérhesd kutyád kognitív gondolkodási szintjét, előbb meg kell ismerned az észlelés különböző aspektusait. A kutyák esetében ez magában foglalja az empátiát, az emlékezést, az okfejtést, a ravaszságot és a kommunikációt. A kutya intelligenciáját az mutatja meg, hogy milyen ügyesen használja a fenti aspektusokat.

Mennyi dolgot tudnak memorizálni?

Egy kutya sok több szót megtanulhat, mint hinnéd: egy átlagos eb körülbelül 165 szó jelentését ismerheti, ami megfelel egy 2 éves gyerek szintjének. A Nova szerint a rekordot egy Chaser nevű border collie tartja, aki 1000 játék nevét megtanulta. A kutya emellett következtetni is tudott, ugyanis az ismerős játékok kupacából azokat is ki tudta választani, amiknek először hallotta a nevét.

Megértik az embert?

Az evolúció során az együtt töltött időnek köszönhetően a kutyák minden állatnál jobban képesek úgymond olvasni az emberi arckifejezésekből és gesztusokból. A Time magazin korábbi cikke szerint a kutyák az egyetlen élőlények, amelyek ösztönösen megértenek bizonyos emberi gesztusokat, így például a mutatást.

Nem minden kutyafajta rendelkezik ugyanolyan kognitív képességekkel, a legintelligensebbnek pedig border collie bizonyultForrás: 123rf.com

Ezt doktor Brian Hare, a Duke Egyetem evolúciós antropológia professzora is bebizonyította egy kísérletben. A professzor fejtetőre állított poharakat helyezett egy kutya elé, és az egyik alá jutalomfalatott rejtett. Aztán rámutatott a pohárra, ami a csemegét rejtette, a kutya pedig felfordította a poharat, és jutalmul megehette azokat. Érdekesség, hogy ezt a tesztet az ember legközelebbi rokonain, a csimpánzokon is elvégezték, ám ők jóval rosszabb eredményt értek el a kutyáknál.

És vajon számolni is tudnak?

Doktor Stanley Coren, a British Columbia Egyetem professzora szerint a kutyák rendelkeznek alapvető matematikai ismeretekkel, és képesek ötig elszámolni. Felvetését pedig egy kísérlettel is alátámasztotta, a tesztalanyok ugyanis megértették, hogy ha egy jutalomfalathoz még egyet hozzáadsz, akkor a végeredmény kettő lesz.

Melyik a legokosabb kutyafajta?

Doktor Coren kísérlete során arra is rájött, hogy nem minden kutyafajta rendelkezik ugyanolyan kognitív képességekkel, a legintelligensebbnek pedig a border collie bizonyult. A TOP 5-ben szerepel még az uszkár, a németjuhász, a golden retriever és a dobermann. Míg a lista alján a beagle, a bulldogok, az afgán agarak és a basenji foglal helyet.