Hogyan ápold kedvenced, ha begipszelték a lábát?

Az élet kiszámíthatatlanságából adódóan sajnos kialakulhat olyan helyzet, hogy minden igyekezeted ellenére kedvenced eltöri a lábát, az állatorvos pedig begipszeli a sérült végtagot. Miután hazavitted őt a rendelőből, kezdetét veszi a rehabilitáció, melynek zavartalansága rajtad múlik.

Magyarán a te dolgod többek között tisztán és szárazon tartani a gipszet, valamint megakadályozni kutyádat vagy cicádat abban, hogy kárt tegyen akár magában, akár a gipszben. Na de mégis hogyan? Ne aggódj, ehhez nem kell szakképzett ápolónak lenned, elég ha körültekintően mindenre odafigyelsz.

Hogyan tartsd tisztán a gipszet?

Ahogy bevezetőnkben írtuk, minden eset egyedi, emiatt szigorúan az állatorvos utasításait kell követni a gipsz tisztán- és egybentartásával kapcsolatban, bizonyos dolgokat azonban minden helyzetben be lehet, sőt kell is tartani. Mutatjuk, melyek ezek.

A gipsz körüli terület is maradjon száraz: A fürdetés ilyenkor egyértelműen tilos, ahogy azt sem szabad hagyni, hogy kedvenced a begipszelt testrészt nyalogassa. Bár a gipsz minimálisan ellenálló a folyadékkal szemben, ám ha sokáig vízben ázik, akkor az visszafordíthatatlan károkat okozhat. Plusz azért is kell szárazon tartani, mert a nedves gipsz a fertőzések melegágya.

Óvatosan tisztítsd meg, ha szükséges: Ha úgy látod elengedhetetlen a tisztítás, egy nedves törlőkendővel óvatos, finom mozdulatokkal letörölheted a piszkot a gipsz külső részéről.

Ne vágj bele: Érthető, hogy sajnálod a kutyust vagy a cicust, ettől függetlenül ne rövidítsd a gipszet, hiszen az állatorvos pontosan akkora méretűre szabta, amekkorára az állatnak szüksége van. Ha azt veszed észre, hogy valahol kicsit durvább a gipsz éle, egy körömreszerőlvel finoman tompíthatod. Viszont ha komolyan aggódsz, akkor inkább konzultálj az állatorvossal.

Ne piszkáld: Bármekkora késztetést is érzel, soha és semmilyen körülmények között ne háborgasd a gipsz alatti részt akár az ujjaddal, akár bármi mással, mert felsértheted a bőrt vagy a sebet, és ezzel növeled a fertőzés kockázatát.

Bármekkora késztetést is érzel, soha és semmilyen körülmények között ne háborgasd a gipsz alatti résztForrás: 123rf.com

Ellenőrizd a vérkeringést: Bár a gipsznek szorosnak kell lennie, ám ha túl szoros, akkor elszorítja kedvenced vérkeringését. Ha tehát hidegnek érzed a lábait, mihamarabb beszélj szakemberrel a további teendőkről.

Rendszeresen szagold meg a gipszet: Ez nem hangzik túl gusztusosan, mégis elengedhetetlen lépésről beszélünk. Ha bármikor büdös szag csapja meg az orrod, azonnal hívd az állatorvost, mert ez fertőzésre utalhat.

Hívd fel az állatorvost: A gyógyulási folyamat hosszú és időigényes, ezért teljesen természetes, ha közben milliónyi kérdés felvetődik benned. A lényeg, hogy ilyenkor minden esetben konzultálj szakemberrel, aki hasznos és értékes tanácsokkal lát el ebben a nehéz időszakban.

Hogyan akadályoz meg kedvenced a gipsz tönkretételében?

Ha volt már valamelyik testrészed begipszelve, akkor pontosan tudod, hogy nem telik sok időbe a felrakását követően, és csillapítathatlan vágyat érzel egy kiadós vakarózásra. Nos nincs ez másként a kisállatokkal sem, csakhogy így tönkretehetik a gipszet, jócskán meghosszabbítva ezzel a gyógyulás idejét. Az alábbi trükkökkel megakadályozhatod, hogy kedvenced harapja, vakarja vagy nyalja a területet.

Mindez az első napokban kiemelten fontos, amikor az állat még nem szokott hozzá a gipszhez.

Elő a jó öreg tölcsérrel: kicsi az esély rá, hogy egy kutya vagy cica napokig elviseli a műanyag tölcsért, az első kritikus időszakban mégis sokat segíthet ez az eszköz. Arról azért folyamatosan győzödj meg, hogy kedvenced normálisan hozzáfér-e az etető- és itatótáljához.

Tekerj egy műanyag zacskót a gipszre, ha kimentek: valahányszor kimentek friss levegőt szívni, alkalmazd ezt a módszert, ami tisztán és szárazon tartja a gipszet, valamint megakadályozza, hogy bármi alámenjen. A zacskót célszerű befőttes gumival vagy gumiszalaggal rögzíteni indulás előtt, hogy biztosan a helyén maradjon.

Tekerj egy műanyag zacskót a gipszre, ha kimentek a friss levegőreForrás: 123rf.com

A többi lábat is védd: Egyes kutyák és macskák úgy reagálnak a gipszre, hogy ha a sérült lábukat nem vakarhatják, akkor majd megteszik ezt egy másikkal, a stressztől viszont könnyen túlzásba eshetnek. Ezt megakadályozhatod, ha zoknit húzol az érintett lábra. Ne legyenek illúzióid, a kisállat nem rajong majd érte, de tudd, hogy mindez az ő érdekében történik.

Hívj kutya- vagy cicaszittert: Ha bármiért huzamosabb időre el kell menned otthonról, és az az értzésed, hogy kedvenced azonnal nekiesne a gipsznek, amint kilépsz az ajtón, érdemes igénybevenni egy kutya- vagy macskaszitter segítségét.

Végezetül csak ismételni tudjuk magunkat, vagyis ne félj hetente akár többször is felhívni az állatorvost a felmerülő kérdéseid miatt. Ő bizonyára örömmel támogad titeket ezen a hosszú és gyakran göröngyös úton.