A kutyám retteg a porszívótól, mit tegyek?

Egyes kutyáknál be sem kell kapcsolni a porszívót, mert már annak puszta látványa felzaklatja őket. Bár való igaz, ez még semmi a porszívó hangjára adott reakciójukhoz képest.

A te kutyádat (vagy macskádat) is ki lehet kergetni a világból a porszívózással? Ha bekapcsolod a gépet, rámorog, megugatja, vagy egyszerűen csak sarkon fordul és menekülőre fogja? Ne benne keresd a hibát! Kedvencednek alapos oka van rá, hogy utálja a porszívót, ezért teljesen normális a reakciója.

Miért fél a kutya porszívótól?

Mivel négylábú társaink érzékei sokkal kifinomultabbak a mieinknél, ezért a porszívó által keltett zajhatás és rezgés kifejezetten kellemetlen az érzékeny kutyafüleknek. A PetMD által megkérdezett szakértő szerint az egész még rádob egy lapáttal, hogy az ismeretlen hangokat frusztrálónak találja. Ezek után nem meglepő, miért rémíti halálra a kutyák többségét a mennydörgés és a tűzijáték is.

Míg Dr. Diane Levitan állatorvos a Reader's Digest kérdésére úgy felelt, hogy a kutya valószínűleg fenyegetőnek érzi a porszívó hangját, ezért az ösztönei menekülésre buzdítják, mielőtt az ijesztő gép megkaparintaná. Ha pedig a zaj önmagában nem lenne elég, az állatban gyanút kelthet a porszívó számára szokatlan mozgása is, mivel nem feltétlenül tudatosul benne, hogy az emberek irányítják.

A porszívó bezavar a kutya szaglásába

Mialatt te fel és alá, körbe-körbe jársz a porszívóval a szőnyegen vagy a padlón, erős szagok szabadulhatnak fel, ami a felvert porral keveredve kellemetlenségeket okozhat az érzékeny orrú ebeknek. Egyes szakértők a porszívó szívóhatására is zavaró tényezőként tekintenek, hiszen az a szimatolásra emlékezeti a kutyát, de mivel jóval erőteljesebb annál, ijesztőnek tarthatja.

Inkább kíméld meg a tortúrától

Ha kutyád leginkább a zajhatástól tart, akkor megpróbálhato fokozatosan hozzászoktatni őt a porszívózáshoz, így remélhetőleg idővel rádöbben, hogy nincs mitől tartania. Létezik viszont egy másik forgatókönyv is, azaz nem feltétlenül rossz szokásról van szó, hanem arról, hogy kedvenced hallása érzékeny. Ezen nyilvánvalóan nem tudsz változtatni.

Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha 'menekülőútvonalat' biztosítasz a kutyusnak, amíg porszívózól. Ha van kert, akkor kiengedheted, de akár meg is kérhetsz egy családtagot vagy ismerőst, hogy vigye el egy rövid sétára. Így megkímélheted a felesleges tortúrától.

Az állatorvosok szerint egyébként a kutyák többsége nem tolerálja a porszívózást. Bár egyes fajtáknál előfordulhat, hogy játékként kezelik a gépet, de jellemzően inkább megtámadják – ha egyáltalán hajlandóak megközelíteni. Lényeg a lényeg, ha a porszívó láthatóan extrém stresszt vált ki a kutyából, ne erőltesd rá.