Az normális, ha a kutyám ráugrik a plüssállatokra?

Ekkor aztán valaki elszégyelli magát, valaki egy jót nevet rajta, mások pedig teljes pánikba esnek. Bármelyik csoportba is tartozol, nem árt, ha megismered a jelenség hátterét, és hogy miért nem kell feltétlenül aggódni emiatt.

Milyen életkorban kezdenek el ugrálni a kutyák?

Már egészen kicsi korukban jelentkezhet ez az ugráló viselkedés, amikor a kölyköt még nem választották el anyjától és testvéreitől. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy az ugrálás nem szexuális töltetű, a kutyusok csupán azért ugrálnak egymásra, hogy elsajátítsák és gyakorolják azokat a viselkedési formákat, amiket felnőttkorukra tudniuk kell. 6-18 hónapos korukban - vagyis amire elérik az ivarérettséget - pedig a hormonok miatt kezdhetik el az ugrálást.

Miért ugrál a kutya plüssállatokra?

Az egyik leggyakoribb oka ennek az ivartalnítás hiánya. Attól ugyanis, ha mondjuk a kutya nem érintkezik más ebekkel, a hormonjai még munkálkodnak benne. És mit érzékel ebből az ember? Hogy kedvence ráugrik, plüssállatokra, de akár más tárgyakra, sőt, emberekre, macskákra is.

Már egészen kicsi korukban jelentkezhet ez az ugráló viselkedés, amikor a kölyköt még nem választották el anyjától és testvéreitőlForrás: 123rf.com

Ez a jelenség mindkét nemnél megfigyelhető, nőstényeknél jellemzően a tüzelés időszakában. Az ivartalanítással többnyire megszűnik a probléma, bár egyes kutyák utána is folytatják a plüssjátékra való ugrálást.

Rejtett szorongásra utalhat

Ha kutyád szorong, elképzelhető, hogy a plüssállatokra ugrálással vezeti ezt le. Kicsit olyan ez, mint amikor izgalmában felugrik az emberekre. Amennyiben ez a viselkedés számára stresszes helyzetek - például állatorvosi látogatás előtt - jelentkezik, akkor segítened kell félelme leküzdésében.

Jó ötlet például, ha a megszokottnál gyakrabban ellátogattok az állatorvoshoz, de csak beköszöntök, és esetleg jutalomfalatot is adsz kedvencednek. Így egy idő után a jutalomhoz társítja majd a fejében az állatorvoshoz tett kitérőt.

Figyelemhiányt is kifejezhet az ugrálás

A magány és az elhanyagoltság érzése egyetlen kutyának sem tesz jót, így ha nálatok is ez a helyzet, akkor elképzelhető, hogy így próbálja meg felhívni magára a figyelmed. Különösen igaz lehet ez olyan esetben, ha korábban már csinálta ezt, a gazdi határozott reakcióját pedig elraktározta emlékezetébe, legyen az akár pozitív, akár negatív. A lényeg, hogy akkor is elérte, hogy ő legyen a figyelem középpontjában.

Keress mindennap olyan elfoglaltságot magatoknak, ami fizikailag és szellemileg egyaránt stimulálja kutyádatForrás: 123rf.com

Ez ellen két dolgot tehetsz: egyrészt mindennap keresel magatoknak olyan elfoglaltságot, ami fizikailag és szellemileg egyaránt stimulálja kutyádat, így ezután valószínűleg nem lesz majd kedve plüssökre ugrálni. Ha mégis, akkor pedig tégy úgy, mintha észre sem vennéd. Egy idő után remélhetőleg ráun erre.

Betegséget is jelezhet

Bár a legtöbb esetben nem kell aggódni miatta, de a kényszeres plüssállatra ugrálás rejtett betegségekre, például bőrproblémára vagy húgyúti fertőzésre is utalhat. Ezért mindig tartsd rajta a szemed a kutyán, és ha azt látod, hogy napjai meghatározó részét ez a tevékenység teszi ki, keress fel egy állatorvost vagy egy szakképzett kutyatrénert.