Ezért hagyd mindig szaglászni a kutyádat

Eddig talán te is úgy gondoltál a szaglászásra, mint egyfajta szokásra, amit minden kutya csinál. De fontos tudni, hogy ennek milyen előnyei vannak a kutya számára - épp ezért miért hagyd, hogy mostantól miért hagyd neki, hogy alaposan kiszaglássza magát.

Ha leviszed a kutyádat sétálni, mi történik? Elvégzi a kis- és nagydolgát, nézelődtök, összefuttok más kutyákkal... és naná, hogy kis kedvenced orra nonstop a földet pásztázza. Mintha minden egyes négyzetcentiméterre jutott volna valami a világ legérdekesebb, legfinomabb illataiból.

Egy vadászkutya gazdijaként bennem fel sem merült, hogy ez lehetne máshogy is. Sokáig biztos voltam benne, hogy a szaglászás olyan szokás, ami minden kutyára jellemző, és azért csinálják, mert... mert kutyák. Ösztönösen bennük van, így tájékozódnak, informálódnak, ismerik meg a környéket, a környezetükben élő más kutyákat, élőlényeket. Kb. olyan lehet ez nekik, mint amikor mi, emberek kinyitunk egy magazint, vagy felmegyünk a netre híreket olvasni... legalábbis én így képzelem. De a szaglászás, mint olyan nemcsak ezért fontos az ember legjobb barátja számára, hanem számtalan más előnye is van számára.

A szaglászás nemcsak az információszerzés miatt fontos a kutyáknakForrás: 123rf.com

A szaglászás előnyei

A fent említett infószerzésen túl azért is fontos a szagokkal való ismerkedés, mert a kutyák "lemerítéséhez" általában nem elég a fizikai fáradtság; mentálisan is le kell őket fárasztani, hosszú távon akkor lesznek boldog kutyák. És ebben a mentális lefárasztásban nagy szerepet játszik a szaglászás - rendesen hozzájárul ahhoz, hogy kedvenced agya elfáradjon egy-egy séta során.

A másik dolog, amire egy korábbi kutatás is rávilágít, hogy ha belegondolsz, majdnem minden döntést mi hozunk meg a kutyánk életében - nyilván az ő jóllétük és biztonságuk érdekében. Te döntesz arról, bezárod-e a kennelbe, de arról is, mikor kap enni, mikor van játékidő, mikor mehet ki, stb.. Legalább a séta alatt hadd élje át a kutya, hogy ő hoz meg egy döntést, akár csak abban, hogy merre tesztek még plusz 5 métert, és hol szimatoljon még egy kicsit. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy az eb irányít. De ha olykor engedsz neki egy kicsit, azzal színesebbé teszed az életét, ezáltal a kutyádat boldogabbá teheted. 

Hadd döntse el ő, hol szaglászik - ettől boldogabb lehet. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Ezért hagyd mindig szaglászni

És végül, de nem utolsósorban e feledkezz meg arról sem, hogy a szimatolásnak számos pozitív hatása van a kutya egészségére nézve. Ahogy nekünk, embereknek is egészségvédő lehet a rendszere testmozgás, úgy nekik is. Ha pedig ez szaglászással is kiegészül, az elmerüléssel, és ez az emberi "flow" élményhez hasonló érzéssel járhat a négylábú barátodnak. Ez megnyugtatja a szívverést, segíthet csökkenteni a stresszt, ennek köszönhetően pedig számos, a stresszel összefüggésbe hozott viselkedési probléma is enyhülhet. A végeredmény egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb kutya lehet!

Ezért tehát jó, ha mostantól mindig, minden séta alkalmával figyelsz arra, hogy négylábú társad kedvére kiszaglászhassa magát. Ő lefárad, megnyugszik és boldogabb lesz - ezáltal pedig te is elégedettebb lehetsz.