Kutya sétáltatása télen: Mit tegyél, ha utál kimozdulni a hidegben?

Ahogy a napok egyre rövidülnek, és a hőmérő higanyszála is lassacskán nulla alá kúszik, úgy megy el sokak kedve attól, hogy kitegye a lábát a jó meleg lakásból. Nos, a kutyák közül is jó páran így vannak ezzel. Csakhogy a bezártság hosszú távon egy energiától túlfűtött ebet, egy szétdúlt lakást és ideges gazdit eredményezhet, ami valljuk be, senkinek sem jó. Ezért utánajártunk, mit tehetsz, ha kedvenced utál kimozdulni a hidegben.

Derítsd ki az okot, hogy miért nem szereti a kutya a hideget

Nem minden kutya gyűlöli a telet, akik pedig igen, azok sem feltétlenül ugyanazon okból. A rövidszőrű és a kistetű kutyák például jellemzően az alacsony hőmérséklet és a hideg levegő miatt ódzkodnak kilépni ilyenkor a lakásból.

Az idősebb vagy az ízületi gyulladásos kutyáknak szintén ez lehet a problémájuk, mivel az extrém hideg hatására kialakulhat az úgynevezett halott farok szindróma. Angolul több elnevezés létezik a jelenségnre, így hívják például dead tailnek (halott farok), cold water tailnek (hideg vízi farok) vagy limber tailnek (hajlékony farok).

Kialakulásának pontos oka jelenleg nem ismert, de többnyire összefügg a hideggel és a fizikai terheléssel. A kutya ilyenkor izomlázhoz hasonló fájdalmat érez, a farka pedig begyullad, melynek hatására a vérerek összenyomódnak és csökken az izmok oxigénellátása. Ezáltal tejsav termelődik és a sejtek rendellenes működése miatt gyulladás is kialakulhat.

A halott farok szindrómát onnan a legkönnyeb felismerni, hogy a farok élettelenül lóg, a kutya pedig egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen tudja mozgatni. A farok ilyenkor a tőtől számítva néhány centiméterig roppant érzékeny az érintésre, ami gyakran rossz közérzettel is párosul.

Visszatérve a lehetséges okokra, amiért a kutya nem kívánkozik ki a hidegbe, egyes fajták kifejezetten szorongóvá válnak a jeges széltől, mert így nem érzik biztonságosnak a kinti helyet. Míg mások rosszul viselik, ha vizes és lucskos lesz a tappancsuk. Bármi is álljon a háttérben, nagyon fontos, hogy az első lépés megtétele előtt ezt derítsd ki, hiszen csak így tudsz segíteni kedvenceden.

Javíts a kutya közérzetén

A gyártók szerencsére gondoltak a kutyákra, hiszen manapság rengeteg télikabát közül választhatsz az erre specializálódott üzletekben és webshopokban. Fontos, hogy olyan kabátot válassz, ami, könnyen kezelhető, vastag és puha béléssel ellátott, és lehetőleg fényvisszaverő részekkel ellátott.

Fontos, hogy olyan kabátot válassz, ami, könnyen kezelhető, vastag és puha béléssel ellátottForrás: 123rf.com

A kabát ára nemcsak a márkától, hanem a kutya méretétől is függ, így pár ezer forinttól akár tízezrekbe is kerülhet. Az embernek nyilván mérlegelnie kell a saját lehetőségeit, de legfőképp a kutya igényeit a komfortérzet biztosítása érdekében.

Mi legyen a mancsokkal?

Célszerű minden séta előtt bekenni a kutyai mancsait jó minőségű mancsvédő krémmel, majd hazaérkezés után langyos vízzel alaposan leöblíteni róla a sót, és ellenőrizni azt is, hogy nem került-e kullancs a bundájába.

Ezután alkalmazd újra mancsvédő krémet, ha szükséges. Hosszúszőrű kutyáknál még a krémezés előtt érdemes levágni belőle közvetlenül a mancsok környékén az ápolás megkönnyítése miatt, és hogy kevésbé ragadjanak bele a bundába a jég- és hómaradványok.  

Amennyiben a bőre túlérzékeny, próbálkozhatsz kutyacipőkkel is. A miniatűr lábbelik szárazon tartják a tappancsokat és megakadályozzák, hogy közvetlenül sóval vagy jéggel érintkezzenek. Vásárlás előtt ügyelj a méretre és rögzítéskor a tépőzár használatára is.

Fontos, hogy elég szorosan tartson, különben leesik a kutya lábáról szaladgálás közben, de vigyázz arra is, hogy ne szorítson, mert a túl kényelmetlen cipőt biztos, hogy azonnal le akarja majd szedni magáról!

Ez a fajta téli kiegészítő egyébként is zavaró lehet elsőre a kutyus számára, ezért mindenképp a lakásban barátkoztasd meg vele. Először csak néhány percig viselje, majd fokozatosan növeld az időtartamot, és közbenfolyamatosan dicsérd őt szavakkal, és persze jutalomfalattal.

Szintén jó ötlet egy puha törölközőt vinni magatokkal a sétához, így azonnal megtörölheted a mancsokat, ha szükséges, például sérülés esetén. A jég a kutyák számára is éppoly veszélyes lehet, mint számodra, plusz a helyenként éles, durva jég fájdalmas sérüléseket is okozhat.

Ezért, és a só, valamint a fagyási sérülések veszélye miatt is nagyon fontos, hogy amíg kint vagytok, rendszeresen ellenőrizd a mancsok állapotát. Ám még ha semmilyen elváltozást (pirosság, hámlás, vágás) nem tapasztalsz, akkor se töltsetek túl hosszú időt a hidegben.

A pozitív megerősítés hideg időben is fontos

Az igazán kemény téli napokon valószínűleg többre lesz szükséged kutyád kicsalogatásához annál, minthogy felcsatolod rá a cipőket és a kabátot. A pozitív megerősítést használó tanítási módszerek azonban átsegíthetnek a nehéz időszakon.

Adj jutalomfalatot a kutyádnak minden alkalommal, amikor kilép a lakásbólForrás: 123rf.com

A dicséret-alapú tanítás lényege, hogy nem a "rossz" viselkedést bünteted, hanem a "jót" díjazod, és ennek segítségével tereled a kutyát abba az irányba, hogy utóbbi viselkedési formákat gyakrabban, míg előbbit ritkábban végezze. Az alábbi technikák segíthetnek ebben:

Adj jutalomfalatot a kutyádnak minden alkalommal, amikor kilép a lakásból, majd rögtön engedd vissza. Ezzel elősegíted, hogy kedvenced a jutalomra asszociáljon a téli sétákról.

Fokozatosan növeld a kint töltött időt és távolságot, és közben ne feledkezz meg a dicséretről, különösen ha mérföldkőhöz érkeztek. Mérföldkő lehet például, ha a kutya elvégzi odakint a dolgát. De érdemes kutyakiképző tanácsát is kikérni, aki további hasznos információkkal elláthat a téli sétákkal kapcsolatban.

Végezetül, ha azt látod, hogy kutyádnak egyáltalán nincs ínyére a dolog, ne kényszerítsd arra, hogy a szükségesnél több időt legyetek kint. Ha neki annyi is elég, hogy mentek egy kört a háztömb körül, és esetleg a dolgát is elvégzi, akkor legyen így. A jutalomfalat pedig ebben az esetben se maradjon el.

Továbbá figyelj a kihűlés jeleire, nevezetesen a reszketésre, szorongásra, lassú mozgásra. Ha bármi szokatlant tapasztalsz, azonnal térjetek haza, ahol nedves törölközővel tisztítd meg a mancsokat, és ha szükséges a bundát is, majd alaposan szárítsd meg.