Kutya csecsemő mellett: Hogyan szoktasd össze őket?

Rengeteg család megtapasztalja, hogy a hozzáfűzött remények ellenére kutyájuk nem viselkedik megfelelően a kisbabával és/vagy a már nagyobbacska gyerekkel. Felelős szülőként - és természetesen kutyatartóként - azonban fontos megtanítani úgy a gyermeknek, mint a négylábú kedvencnek a békés együttélés alapjait, hiszen ezzel megelőzhetők a balesetek.

Az urbanizáció hatása az ember és kutya kapcsolatára

A városok térnyerése miatt manapság már nem ritka, ha valaki nem csupán családi házban tart kutyát. Az élettér beszűkülésével együtt azonban a kutya és baba közti távolság is csökkent, míg a konfliktusos lehetőségek száma nőtt. 

Ha a gazda és kedvence között hiányzik egy mély bizalmon és tiszteleten alapuló egészséges hierarchikus viszony, a kutya azt gondolja, hogy voltaképp akkor mehet a gyerek közelébe, amikor csak akar.  

Érdekesség, hogy a kötődés kutya és csecsemő között már az édesanya pocakjában kialakulhat. Mivel, ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a kutyák képesek kiszagolni az ember hormonszint-változását. Ilyenkor aktiválódik szaglószervüknek azon része, amely nem az élelmet vagy a környezeti szagmintákat analizálja, emiatt könnyedén érzékelik a prolaktin, az ösztrogén és a HCG megemelkedett szintjét.

Túlságosan megengedőek vagyunk a kutyával szemben

Talán veled is szembejött már olyan videó a közösség médiában, amelyben a gazdák megdicsérik a négylábúakat, ha fejüket a kismama pocakjára hajtják, behajolnak a kiságyba, vagy megnyalják a babát.

Ezt azonban nem szabadna engedni, pontosabban csak akkor tehetnék ezt meg, ha gazdájuk megengedték nekik. Elvégreerős zsákmányszerző ösztönnel megáldott élőlényekről beszélünk, akik nem feltétlenül tudják, hogyan viselkedjenek egy várandós nő és emberi újszülött közelében.

A kutya és csecsemő közti távolságot már a baba születése előtt célszerű korán kialakítaniForrás: 123rf.com

Nagyon fontos, hogy a gazda elengedő ismeretet szerezzen kutyája, vagyis egy ragadozó viselkedéséről, pszichológiájáról, és tudatosítsa magában, hogy a védelmezés a szülő, nem pedig a kutya dolga.

Ki kell jelölnie a távolságot a gyerek és a kutya között, mert utóbbinál előfordulhat, hogy a baba gesztusai (sírás, kapálózás) beindítják benne a zsákmányszerző ösztönt, ami pillanatok alatt tragédiához vezethet.

Terhesség alatt, szülés után

A kutya és csecsemő közti távolságot már a baba születése előtt célszerű korán kialakítani, mert így kisebb az esélye, hogy kedvencünk nekifutva a pocaknak sérülést okozzon a magzatban vagy az anyában. Ezt megtaníthatjuk neki érintőpálcás klikkerrel.

Olyan ez, akár egy behíváshoz hasonló feladat, annyi különbséggel, hogy behívás végén az eb nem közvetlenül az ember lába előtt ül le, hanem az érintőpálcás klikker érintőgömbje által kijelölt távolságban, miután a gömböt megérintette az orrával.  

Az az időt is kihasználható továbbá, míg az anya és baba a kórházban van: ez jó alkalom arra, hogy a kutya megismerje a baba illatcsomagját úgy, hogy amaz egyik kis sapkáját egy kisméretű babatakaróba csomagolja a gazda.

Ezt az illatanyagot érdemes hazavinnie, és mondjuk a kanapéra helyezni. A kutyának meg kell tanulnia, hogy amíg az illatanyag a kanapén van, nem ugorhat fel. Ugyanez érvényes a bébiételekre és a szoptatás kellékeire is. Amikor az édesanya hazaérkezik a kórházból a csecsemővel, addigra a kutya képes lesz beazonosítani az illatot, és megtartja a kellő távolságot a picivel.

Így vegyük rá, hogy ne piszkálja a gyerek ételét

Érthető okokból a kutyát arra is meg kell tanítani, hogy ne érintkezzen az újszülött ételeivel. Sajnos sokan ezt kiabálással próbálják elérni, vagy ami még rosszabb, áramot vezetnek az ételbe, és csaliként kínálják azt a kutyának. Ez a módszer nemcsak kegyetlen, de előhívhatja a kutya agresszióját is.

Létezik egy sokkal célravezetőbb és szelídebb megoldás: kínálj fel egy jutalomfalatot kutyádnak, közvetlenül az orra előtt, de csak akkor kapja meg, ha előbb hátralép és leül, vagyis önként, szabad akaratából lemond róla.

Ezt a gyakorlatot ismétled meg három-öt alkalommal, majd pihentesd a dolgot, és este ismét térjetek vissza rá. Idővel a 'Hagyd!' vezényszót is kapcsolhatod a csukott ujjú kéztartásodhoz. Miután a kutya lemondott a finomságról, nyitott tenyérrel add neki oda. Itt az a lényeg, hogy a kutya megtanulja összekapcsolni a testjelet a hangjellel. Amenyibben a gyerek elérte az óvodás kort, úgy neki is megtaníthatók a különféle vezényszavak, például 'Marad!', 'Hagyd!', kézjelek.