7 szuper beltéri játék kutyáknak: olcsó és fejlesztő elfoglaltságok

Tetszik vagy sem, hamarosan valószínűleg bekeményít az időjárás, és megmutatja azt az arcát, amikor senkinek sincs kedve kimozdulni, legyen bár ember vagy kutya. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis összegyűjtöttünk pár kifejezetten szórakoztató játékot, amelyek alaposan átmozgatják kutyusod testét és elméjét, ráadásul téged is felvidítanak.

Itt a jutifalat, hol a jutifalat?

Az első játék amilyen egyszerű, annyi izgalmat rejthet kutyusod számára: vegyél ki párat a kedvenc jutalomfalatjából, majd rejtsd el őket a szoba különböző pontjain. Ha most próbáljátok ki először, akkor engedd meg neki, hogy nézhesse a folyamatot, haladó szinten lévő kedvencedet viszont küldd ki a helyiségből, amíg eldugod a falatkákat. Most már 'csak' ki kell szagolnia a finomságokat, amiket jutalmul természetesen jóízűen elfogyaszthat.

Jöjjön egy kis kötélhúzás!

A közhiedelem szerint a kötélhúzás agresszívvá teszi a kutyákat, pedig ez a fajta elfoglaltság nemcsak szuper fizikai, de egyben önbizalomnövelő mentális tréning is, melyet ráadásul beltéren is bármikor játszhattok. Persze ehhez nem árt ismerned és betartanod néhány fontos szabályt.

Először is soha ne rángasd felfelé a játékhoz választott tárgyat, legyen az kötél, pókroc vagy bármi más, mert ez az állat gerincsérüléséhez vezethet. Másodszorra, ha azt tapasztalod, hogy kedvenced viselkedése túl hevessé válik, netán a foga is hozzáér a kezedhez, azonnal szüneteltesd a játékot, és várd meg, amíg lenyugszik. Így nem kell attól tartanod, hogy esetleg elkanászodik, és nem hódolhattok többé ennek a tevékenységnek.

Az örök aduász: a bújócska

Ennél a játéknál nem árt, ha van a helyiségben egy másik kétlábú is, aki lefoglalja az ebet, míg te elbújsz - természetesen folyamatosan cserélgethetitek a szerepeket. Ha kiválasztottad az ideális rejtekhelyet, partnered szabadjára eresztheti a kutyust a lakásban, hogy megtaláljon téged. Ha valamiért ez nem sikerül neki rögtön, vezesd nyomra finom hangjelzésekkel.

Elő a poharakat!

Na nem egy közös ivászat céljából, hanem a méltán népszerű keresőjáték miatt. A játék lényege, hogy fogsz három egyforma méretű poharat (más is lehet, a lényeg, hogy elég könnyű anyagból készüljön ahhoz, hogy a kutya önmaga is felboríthassa), az egyik alá rejts el egy jutalomfalatot, majd a kutya szeme láttára keverd össze a poharakat. A feladat, hogy megtalálja, melyik alatt lapul a finomság, és ha elég ügyes,meg is szerezheti, na és persze el is fogyaszthatja azt.

Tanítsd meg neki a klikkerezést!

Egy kis gyakorlás haladó kutyáknak sem árt, a klikkerezésre ráadásul kiváló alkalom egy esős, szeles nap. Amennyiben pedig kedvenced teljesen kezdő, itt a remek alkalom, hogy megismertesd vele ezt a roppant hasznos és szórakoztató tréninget.

Először is távolodj el kicsit a kutyádtól, majd nyomd meg a klikkert! Ezt ismételd el párszor, néhány másodpercnyi szüneteket beiktatva, hogy a kutya hozzászokjon a hanghoz. Ezután vagy menj egészen közel hozzá, vagy hívd magadhoz, és minden klikkelés után kapjon jutalomfalatot! A lényeg, hogy a klikkelést pozitív dologhoz társítsa a kis elméjében, ha pedig ez megtörtént, továbbléphettek az összetettebb feladatokra.

Memóriajáték

Ez a játék voltaképp arról szól, hogy nevet adsz kutyád játékainak. Vedd elő a kiszemelt darabot, és a kutya előtt érthetően mondd ki a nevét. Kezdjetek el játszani, közben folyamatosan ismételgesd a játék nevét, akár önmagában, akár mondatba foglalva, ahogy kényelmes.

Ha minden jól megy, az eb lassacskán elkezd asszociálni, és rájön, hogy az általad ismételt szó az ő játékára vonatkozik. Amennyiben azt látod, hogy már könnyedén megkülönböztet akár 2-3 jétkot is, gyakorolhatjátok a "hozd ide ezt vagy azt" trükköt is.

Építs mini agility pályát!

Ha elég tágas a lakás, házilag is készíthetsz kutyusodnak mini akadálypályát. Engedd szabadjára fantáziádat, és válogass ki olyan háztartási tárgyakat (például vödröt, takarót, dobozt, és a többi), melyek alatt, között átbújva, illetve felettük átugrálva gyakorolhatjátok a már eddig megszerzett ismereteket, és természetesen újakat is megtaníthatsz neki.