Megérzik a kisállatok, ha gyereket vársz? Meglepő a válasz

A kutyák és a macskák rendkívül érzékeny teremtmények, ennélfogva még a legapróbb változásokat is megérzik környezetükben. Ezek után nem meglepő, hogy az internet telis-tele olyan kiskedvencekről szóló sztorikkal, akik bár nem képesek szavakba önteni érzelmeiket, mégis megváltozott a viselkedésük várandós gazdájuk jelenlétében.

A fentiek tükrében tehát sorra veszük, mit mondanak a szakemberek a kutyák és a macskák eme szuperképességéről.

Kutyák

Mary R. Burch, az American Kennel Club állatviselkedés-kutatója szerint a kutyák rendkívül élesszemű megfigyelők. Tökéletes a szaglásuk és a látásuk, így nem csoda, ha kiszúrják az emberek állapotában, viselkedésében bekövetkező változásokat. Hozzátette: az ebek többnyire az illatanyagokból, a megváltozott viselkedésből, valamint a fizikai és érzelmi változásokból következtetnek terhességre.

A várandós női test kémiája ilyenkor módosul, a megváltozott pH-egyensúlynak, valamint a hormonális és étrendi változásoknak köszönhetően pedig a kutyák számára ilyenkor másmilyen szagot árasztanak a nők. Plusz amellett, hogy a testszagok megváltoznak, előfordulhat, hogy a reggeli rosszullét miatt enni sem akarnak, melynek eredményeként ketózis alakul ki, ami rossz leheletet okoz. A kutyak ezt is megérzik - magyarázza Burch.  

Bár azt egyértelműen még egyetlen kutatás sem bizonyította, hogy a kutyák pontosan tudják, ha gazdájuk gyereket vár, kiváló szaglásuk azonban mostanra mindannyiunk számára megkérdőjelezhetetlen.

Elvégre ők azok, akiket többek között kábítószer és robbanóanyagok kiszagolására képeznek ki, illetve tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a kutyák képesek felismerni az olyan egészségügyi állapotokat, mint a rák, a migrén és az epilepsziás rohamok. A szakértők jelenleg egyébként azon dolgoznak, hogy a négylábúak a koronavírust is kiszagolják.

De vajon azt is felismerik, ha egy számukra idegen nő terhes? Sarah Wilson kutyatréner szerint valószínűleg, csak másokkal nem igazán törődnek. Ellenben a családtagjait érintő változásokra már jóval érzékenyebben reagálnak.

Egy ismerős nő hormonjai, és testének kémiai változásai nyilvánvalóbbak a kutya számára egy olyan személyhez képest, akivel még nem találkozott - magyarázza Kate Mornement, ausztrál állatviselkedés-kutató.  

Burch szerint a kutyák minden nőnél felismerik testük kémiai differenciáit, de értelemszerűen az hat rájuk a leginkább, akivel egy fedél alatt élnek.

Mornement hozzáteszi: amellett, hogy a kutyák szaglás révén észlelik a hormonális változásokat, a magzat szívverését is hallhatják. Bár ezt az elméletet nem támasztják alá hivatalos kísérletek, a Huffington Postnak nyilatkozó kismamák azonban tapasztaltak olyan jeleket, amelyek arra utalnak, hogy ez lehetséges.

Az ugyanakkor rejtély, hogy a kutyák valóban megértik-e a változások mögött meghúzódó okot, vagyis azt, hogy hamarosan új taggal bővül a család.

Macskák

Grace Jennings-Edquist, az ABC szerzője fura változásokat tapasztalt Keith nevű perzsamacskájánál a várandóssága alatt: Keith többször úgy keltette gazdáját, hogy felugrott az ágyára, és odavizelt. Ha pedig kizárták, kaparta az ajtót és hangosan nyávogott. Grace megpróbált többet foglalkozni vele, ám Keith többnyire hátat fordított neki, és inkább a bútorok 'csinosításával' foglalatoskodott.

A macskákat nem az új jövevény érkezése izgatjaForrás: 123rf.com

Kate Mornement szerint a probléma nem egyedi, hiszen ahogy említettük, a kisállatok a legapróbb változást is megérzik környezetükben, a várandósság pedig szinte fenekestől felforgatja az egész család életét.

Richard Gowan, egy melbourne-i macskaklinika állatorvosa szerint a bársonytalpúakat ugyanakkor nem az új jövevény érkezése izgatja, sokkal inkább a napirendjüket, és ezáltal az ő életüket érintő változások.

Mivel Grace szülészorvosa azt javasolta, hogy a leendő szülők helyezzék át a macskaalmot a ház egy kevésbé szem előtt lévő pontjára (hogy csökkentsék a macskaürülék által okozott toxoplazmózis elkapásának kockázatát), csakhogy ezzel felborították Keith jól megszokott életterét. Az így kialakult stresszt pedig valahogyan le kellett vezetnie.

A macskák ürülékében található kórokozók toxoplazmózist válthatnak ki, a betegség pedig rendkívül veszélyes lehet a magzatra. A paraziták belégzéssel is a várandós anyák szervezetébe juthatnak, éppen ezért a legbiztonságosabb, ha a terhesség alatt az alomtakarítást más családtag végzi.

Míg Jacqui Ley, állatorvosi viselkedéstannal foglalkozó szakember szerint így ha például valaki azt látja, hogy macskája érdeklődést mutat a terhesség alatt jelentkező reggeli rosszullétek iránt, valójában ez is stresszeli őt, hiszen gazdája betegsége az ő életébe is változásokat hoz.

Hogyan könnyíthetjük meg a baba és a kedvencek összeszokását?

Miután a csecsemő megszületett, bizonyos macskák nagyon szeretnek, vagy legalábbis szeretnének bemászni mellé a kiságyba. Elvégre az ágy puha, a baba illatos és meleg, emiatt a macskák szívesen időznek a kicsik közelében.

Ez egy megfelelően tisztán tartott háztartásban rendben is van, viszont nagyon fontos, hogy a babát és a macskát soha, semmilyen körülmények között ne hagyjuk egyedül. Felügyelettel természetesen megengedhetjük a cicának, hogy megnézze, megszagolja az újszülöttet, vagy hozzábújjon, ha ahhoz van kedve.

Ne tiltsuk el teljesen a cicát a picitől, mert úgy könnyen előfordulhat, hogy akkor sem nem fognak jól kijönni, amikor a gyermek már idősebb lesz.  

Ami pedig a kutyákat illeti, az egy dolog, hogy a szülők szeretik a gyereküket, és ezt a kutyákkal is próbálják megértetni, ám utóbbi ettől még nem feltétlenül fogja falka- vagy családtagként kezelni.

A babák időnként a kutya számára kellemetlen szagot árasztanak, hangosak, fejletlen a mozgáskoordinációjuk, ráadásul az állatnak azzal is meg kell küzdenie, hogy kevesebb figyelmet kap a korábban megszokottnál. Emiatt a kutya akár félhet is a gyerektől, így csak a fokozott összeszoktatás lehet sikeres, illetve soha ne hagyjuk kettesben őket felügyelet nélkül.