A kutyáknak valójában édes mindegy, hogy ki ad nekik enni

A bécsi Friedrike Range és Jim McGetrcik vezette kísérlet során a kutyák ugyanolyan ritkán nyomták meg az ételt jelző gombot azoknál, akik korábban már adtak nekik valamit, mint azoknál, akiktől nem.

Emellett a szakemberek arról is beszálmoltak, hogy a blökik ugyanolyan gyakran játszottak az adakozásra hajlamosabb személyekkel, mint a kevésbé adakozókkal. Kutatási eredményeiket a PLOS One tudományos szaklapban közölték.

Tényleg számít, hogy ki eteti a kis- vagy nagytestű kutyát?

A vizsgálat huszonegy kutya részvételével készült: köztük border colliek, agarak, ausztrál juhászkutyák, tacskók, kopók, beagle-ök, valamint keverék fajták egyaránt akadtak. A négylábú alanyok dolga mindössze annyi volt, hogy nyomjanak egy gombot a jutalomfalatért. 

A kutyák ugyanolyan gyakran játszottak az adakozásra hajlamosabb személyekkel, mint a kevésbé adakozókkalForrás: 123rf.com

Mindeközben láthatták, hogy amíg egyes emberi alanyok reagálnak a gombnyomásra, addig mások nem. Ezután gombnyomással viszonozhatták a szívességet. Csakhogy ezt a bőkezű személyek esetében ugyanolyan ritkán tették meg, mint azoknál, akiktől nem remélhettek jutalomfalatot. Sőt később sem játszottak velük gyakrabban.

A kutyák fajtatársaik esetén viszonozzák a szívességeket

Más tanulmányok szerint a kutyák fajtatársaik esetén viszonozzák a szívességeket, és képesek megkülönböztetni az együttműködő embert a kevésbé együttműködőtől. Jelen kísérlet azonban nem támasztotta alá azt az elképzelést, hogy a kutyák valóban kombinálják ezt a két képességet - olvasható a Bécsi Egyetem Konrad Lorenz Összehasonlító Viselkedéstudományi és Állatorvosi Intézet közleményében.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy az ebek nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, hogy ők etessék azt a személyt, akitől normál esetben ők kapnának enni.  

Ahogy az sem kizárt, hogy egész egyszerűen nem ismerik fel az emberek segítő viselkedése és a jutalom közötti összefüggést.