A kutyaszerelem nemcsak cuki, nagyon is létező jelenség

Susi és Tekergő, Pongó és Perdita, napestig sorolhatnánk népszerű rajzfilmek kutyaszereplőit, akik örök hűséget fogadtak egymásnak. A tudomány szerint a kutyák a valóságban is szerelembe eshetnek, noha természetesen nem úgy, mint gazdáik.

A kutyák odáig vannak gazdájukért, ez tény. Ám, hogy esetleg érezhetnek-e hasonló vonzalmat más kutyák iránt, az már kevésbé köztudott. Noha ez a fajta 'ebszerelem' nem olyan, mint a filmeken, de neves etológusprofesszorok szerint nem is lehetetlen elképzelés.

A kutyáknak is vannak érzéseik

Annál, hogy mi járhat párjuk fejében, talán már csak az izgatja jobban a kutyatulajdonosokat, hogy vajon milyen gondolataik lehetnek kedvenceiknek? Tanulmányozni a kutyák érzelemvilágát azonban nem egyszerű feladat.

Kötődés nem csupán a szerelmesek között létezik, kialakulhat más állatfajták (leggyakrabban macskák) irányába isForrás: 123rf.com

Leginkább azért, hiszen nem beszélünk közös nyelvet. Nyilván az ugatás, a morgás, és számos egyéb hangjelzés rejtett üzenettel bír, ám a konkrét szituációkat leszámítva nehéz eldönteni, hogy éppen mi játszódik le az ebek fejében.

Pontosan ezért számos kutató úgy véli, hogy bár a kutyák szavakkal nem képesek hozzánk hasonló érzelemkifejezésre, ellenben megannyi olyan viselkedésformát produkálhatnak, ami pontosan olyan, mintha azt mondanák: szeretlek.

Dr. Marc Bekoff, a Koloradói Egyetem etológusprofesszora szerint eleve az sem mindegy, mit értünk pontosan szerelem alatt. Ha mondjuk olyan hosszú távú elköteleződést, amely során odafigyelünk partnerünkre, és hiányérzetünk támad, ha hosszabb időre el kell válnunk, örülünk, ha újra együtt lehetünk, illetve folyamatosan próbáljuk nem csupán saját, de az ő igényeit is kielégíteni, sőt, akár utódokat is gondozunk együtt, akkor igen, a kutyák határozottan képesek az érzelmi kapcsolat kialakítására.

Hozzátette: a fentiek ellenére a kutyák nem kerülnek olyan romantikus állapotba, mint mi emberek, de a gazdák szívesen tekintenek így rájuk.  

Egy 2017-es New York Times interjúban doktor Gregory Berns, az Emory Egyetem professzora és kutatócsoportja kísérleteket végzett azzal kapcsolatban, hogy vajon mit szeretnek jobban a kutyák: az ennivalójukat vagy a gazdáikat?

A kutatók a négylábúak agyi reakcióit vizsgálták a szerv jutalmazásért felelős területén. A szőrös alanyok először egy falat hot dogot kaptak, majd dícséretet. Kiderült, hogy nincs különbség a kettő között, vagyis gazdáikat pontosan annyira szeretik, mint a csemegét.

Na de most akkor lehet szerelmes a kutya vagy nem?

Ahogy már említettük, technikailag igen, csak épp nem úgy, ahogy azt a mozivásznon megszokhattuk. Egy 2014-es, a PNAS szaklapban megjelent tanulmány szerint, ha pozitív megerősítés ér egy kutyát akár a gazdájától, akár egy másik kutyától, az agyban - akárcsak az emberek esetén - a boldogságérzetért felelős oxitocin hormon szabadul fel. Ezen hormon pedig fontos szerepet játszik a kötődés kialakításában.

Kötődés pedig nem csupán a szerelmesek között létezik, hiszen ezt érzi a kutya, amikor például a kutyafuttatóban találkozik a "legjobb barátjával", sőt, ilyes fajta ragaszkodás kialakulhat más állatfajták (leggyakrabban macskák) irányába is. Vagyis a kutya-macska barátság szintén létező dolog.

Honnan tudhatod, hogy szeret a kutyád?

Nyilván a legegyértelműbb, amikor elhalmoz kutyapuszikkal, ám korántsem ez az egyetlen. Ha azt látod, hogy a kutyusod nagyon izgatott lesz, amikor hazaérsz, szemkontaktust létesít és tart, állandóan a közeledben lenne és vonyít, amikor egyedül hagyod, akkor biztosra veheted, hogy a világot jelented neki.