Németországban ennyire komolyan veszik a kutyatartást

Németországban is kötelező az ebadó, a chip és a kutyakaki felszedése, de nemrég további szigorításokat helyeztek kilátásba az ott amúgy is komoly kutyatartási szabályoknál.

Felelős állattartóként biztosan te is egyetértesz azzal, hogy a háziállat nem játék. Felelősek vagyunk értük, gondoskodnunk kell róluk - többek közt arról, hogy kapjanak eleget enni-inni, elegendő mozgásban legyen részük, és persze, rendszeresen foglalkozni is kell velük.

Németországban nemrég éppen ebből kiindulva született meg egy rendelet tervezete, mely szerint minden kutyát naponta kétszer, összesen legalább egy órára el kell vinni sétálni, és a gazdinak vagy más gondozóknak naponta többször foglalkoznia kell négylábú társával. Ezen kívül fontos, hogy a kutyákat nem lehet ketrecben tartani, és szigorítanák a kutyatenyésztésre vonatkozó szabályokat is. Sőt, úgy tudjuk, a kutyákat nem szabad kint tartani, hanem esténként benti helyet kell nekik biztosítani, akárcsak az embereknek.

Ha laptopra és szemüvegre nem is, de kényelmes benti helyhez joguk van a kutyáknak - ezt komolyan veszik Németországban. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Általános szabályok

A kutyatartás szabályai egyébként Németországban részben hasonlóak, mint nálunk - ezeket az allaboutberlin.com foglalta össze. Például ott is ebadót kell fizetni, ami egy évre 120 euró, további kutyák esetén ebenként 180 euróba kerül. A kutyát a születése után, illetve az országba érkezés után regisztrálni is kell, erre egy hónap áll rendelkezésre. A kötelező chip mellett az ebnek viselnie kell a nyakörvén egy egyedi azonosítóval ellátott bilétát is. A chip mellett ez az azonosító is segíthet gyorsan azonosítani és hazajuttatni az elveszett vagy elcsatangolt négylábúakat.

A németországi kutyák is utazhatnak tömegközlekedésen (a kisebbek hordozóban, a nagyobbak pórázon, szájkosárral), és azokba az éttermekbe is bevihetők, ahol zárt konyha van.

Biztosítás és bizonyítvány

Bizonyos helyeken - Berlinben, Brandenburgban, Hamburgban, Türingiában és Alsó-Szászországban - elővigyázatosságból kötelező külön biztosítást kötni, arra vonatkozóan, ha a kutya megtámadna valakit, vagy kárt okozna. A veszélyesnek mondott fajtákat, amelyekbe a németeknél a pitbullok, american staffordshire terrierek, bull terrierek tartoznak, külön be kell jelenteni, és 30 eurót kell fizetni egy-egy kutya után.

A kutyakaki felszedését is szigorúan veszik. Ha ezt elmulasztja egy gazdi, 35-250 eurós bírságra is számíthat.

Fel kell szedni, amit a kutya maga után hagyForrás: 123rf.com

Ha póráz nélkül akarod sétáltatni a kedvencedet, azt Berlinben és Alsó-Szászországban csak azután teheted meg, miután a kutya megszerezte az úgynevezett Hundeführerscheint. Ez gyakorlatilag egy kutyaiskolában megszerezhető bizonyítvány, ami azt igazolja, hogy négylábú társad gond nélkül sétáltatható póráz nélkül is. Ennek hiányában ezeken a helyeken csak pórázon sétáltathatod. 

Mennyibe kerül egy ilyen tanfolyam? Berlinben 80-100 euró körüli összegbe, írja az allaboutberlin.com. Ezt természetesen nem kötelező, hogy elvégezzék a helyi gazdik a kutyáikkal, viszont ennek hiányában az utcán nem engedhetik el négylábú társaikat, legyenek azok bármilyen engedelmesek. 

Az osztrák példa 

És ha már a tanfolyamot említettük, még az osztrák példát is érdemes megemlíteni: Bécsben ugyanis 2019. júliusa óta tanfolyamhoz kötik, ki tarthat kutyát. 

A tanfolyam 40 euróba kerül és legalább négyórás. A záróvizsga nem kötelező, a képzés sokkal inkább arról szól, hogy felhívják a figyelmet arra, mit jelent a kutyatartás a városban. Az oktatás csak az újdonsült gazdiknak kötelező, illetve azoknak, akik az elmúlt két évben nem tartottak kutyát. A gazdiképző tanfolyam a kutyatartás alapjaira készít fel, mely után a bécsi kutyák a „vizsgázott városi kutya" minősítést szerezhetik meg egy elméleti és gyakorlati részből álló oktatás elvégzése után. A vizsga megszerzésével a kutyatartók mentesülnek a következő évi ebadó alól, ami 72 euró - írta tavaly a Travelo. Hozzátéve, hogy Bécsben népszerű volt ez a kezdeményezés: egy év alatt több mint ezren végezték el a gazdiképző tanfolyamot.