Miért van sárga szalag a kutya pórázára kötve?

Láttál már sárga szalagos kutyát? És tudod is, hogy miért volt rajta ez a megkülönböztető jelzés? Ha még nem vagy ezzel tisztában, semmi gond, cikkünkből megtudod a választ.

Sárga szalag a kutya nyakörvén, pórázán. Sárga hám, vagy akár a nyakörve, póráza is sárga. Te is találkoztál már ilyen kutyussal egy-egy sétán? És tudtad is, hogy mire utal ez a szín? Ha nem, most segítünk választ kapni erre. 

A sárga szín arra utal, hogy a kutyának több térre van szüksége. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

A sárga szín azt jelenti, adj több teret

Ha kutyasétáltatás közben szembe jön veletek egy olyan eb, akinek a pórázán vagy nyakörvén sárga szalag van, vagy bármilyen más, jól látható sárga színű kiegészítőt visel, akkor jó, ha tudod, hogy az adott kutyának több térre van szüksége. 

Mint azt egy nagyon kedves kutyás barátnőm magyarázta nekem a múltkor, ez nem jelent egyet azzal, hogy a kutya agresszív, harapós vagy kiszámíthatatlan. De jelentheti például, hogy tréning, rehabilitáció vagy orvosi kezelés alatt áll, idős, vak, vagy épp félős, esetleg éppen új környezetbe próbál beilleszkedni. És igen, akár azt is, hogy kiszámíthatatlan vagy agresszióra hajlamos.  

A sárga póráz is jelezheti, hogy a kutyának több térre van szüksége. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Az, hogy egy kutyának több tér kell, szerintem önmagában abszolút nem probléma, de fontos, hogy a gazdi megfelelően kommunikálja ezt, és a környezetükben mindenki gyorsan észre tudja venni, hogy ez a helyzet. Erre nagyon jó a sárga szalag.

Hogy mit gondolnak róla a kutyások, az változó. Olvastam olyan véleményeket az egyik Facebook csoportban, amelyekben a gazdik azt fogalmazták meg, hogy mennyire jó dolog is ez, hiszen egy könnyen észrevehető, gyors és egyértelmű jelzés mások felé arról, hogy ne menjenek közel hozzájuk. Mások viszont azt írták, hogy egyelőre sokan nincsenek tisztában a sárga szalag jelentésével. Megint mások szerint pedig aki tisztában van, az sem szól rá a kutyájára és/vagy a gyerekére, hogy ne akarjon feltétlen odamenni egy sárga szalagos kutyához.

Ha a te kutyádnak is nagyobb térre van szüksége, használj te is sárga szalagot, vagy szerezz be egy szép és trendi sárga nyakörvet, pórázt vagy hámot. Illetve mondd el minél több kutyás ismerősnek, miért fontos a sárga szín, mint megkülönböztetés. 

Bővebben itt is olvashatsz a kezdeményezésről.