Így szoktasd a kiskutyát szobatisztaságra és napirendre

Előző cikkemben beharangoztam, hogy írok a kölyök napirendjének kialakításáról és a szobatisztaságról. A kettő szorosan összefügg, ezért neked is rendszerben kell gondolkodnod.

A kiskutya napirendje és szobatisztasága valójában nem nagy ördöngősség. Odafigyelést, következetességet és türelmet kíván. Lássuk, mit kell tenned, hogy a kicsi minél hamarabb szobatiszta legyen kertes ház és lakás esetén is. Murphyt egy második emeleti lakásban neveltem fel, míg a kicsi Mira kertes házban cseperedik. Mindkét élethelyzetet ismerem, ezért a saját tapasztalataimra támaszkodva tudok tanácsot adni.

Bárány Margó kutyái, Mira és Murphy kennelbenForrás: Bárány Margó

Mikor pisil-kakil egy kölyökkutya?

 • minden ébredés után
 • evés után nem sokkal
 • hosszabb játék és/vagy pihenő után
 • általánosságban 3-4 óránként biztosan kell majd neki könnyíteni magán

Ezeket a tényezőket olvasván nem nehéz kiszámolni, hogy bizony naponta 5-6 alkalommal is ki kell vinni a kicsit.

Lakás esetén ami rendkívül fontos, legyen meg a kölyök első 3 oltása! Ha ez pipa, akkor viheted városi környezetbe, forgalmasabb helyekre is sétálni. Amíg ez nincs, addig korlátozottak a lehetőségek, mert a kicsi immunrendszere még nem teljesen ellenálló. És valljuk be, Budapest belvárosa nem éppen a higiénia csúcsa.

Kutyapelenka - igen vagy nem?

Ebben az esetben - bár nem szívesen írom le, mert nem rajongok érte, de - a kutyapelenka használata javasolt. A kutyapelust a bejárati ajtóhoz közel helyezd el, és amikor látod, hogy kiskutyád elkezd mászkálni fel alá, keresi a helyet a pisi/kakira, akkor tereld a pelenkára és tartsd ott, amíg el nem végzi a dolgát. Ha a pelenka projekt sikeres, dícsérd és simogasd meg, így pozitív élmény lesz neki, és tudni fogja, hogy jót csinált.

Ha mégis véletlenül baleset történt és a szoba közepére piszkított, akkor se kiabálj vele, ne szidd le, ne nyomd az orrát bele a produktumba és ne is cibáld meg, mert ő nem tudja, és nem is érti, mi a baj.

Segítségképpen megosztom Murphy kölyökkori napirendjét

 • 06:00 ébredés, gyors felöltözés. 5 perccel később már az utcán voltunk és időjárás függvényében sétáltunk 5-20 percet. Nekünk külön nehézség volt a februári -16 fok, így minden leszaladás tényleg csak 1-2 percig tartott, míg a „rákészülés" a többszöröse, hiszen a hidegben kellett harisnya, 2 pulcsi, nagykabát, sapka, sál, kesztyű, ruha a kiskutyára, és csak azután futhattam le vele. Szerencsére ez csak 2 hétig volt ilyen durva.
 • 06:30 reggeli, majd kis játék és rágókák csócsálása
 • 07:30 második séta
 • 07:50 én elindultam munkába, a kiskutya otthon maradt a szobakennelben
 • 12:00 ebédszünetben (a főnökkel egyeztetve) hazaszaladtam és levittem egy gyors „ügyintézésre"
 • 16:30 hazaérkezés és indulás a nagy sétára, ilyenkor labdáztunk, találkozott más kutyákkal és velük is ment a játék. Ez jellemzően min. egy óra volt, de ez időjárás, aktuális kedv és egyebek függvénye is volt.
 • 19:00 vacsora, majd kb 30 perccel később gyors pisiszünet.
 • 23:00 utolsó, alvás előtti egészségügyi séta, majd elalvás a szobakennelben
Bárány Margó kutyái, Mira és Murphy a lakásban lévő szobakennelbenForrás: Bárány Margó

Szobatisztaság kertes házban és a szobakennel

Ha kertes házban laksz, jóval könnyebb a helyzet, mert „csak" ki kell vinni a kertbe, udvarra és ott tenni vele pár kört. Amikor pedig elvégzi a dolgát, dícsérd meg és örülj neki látványosan, aztán mehet egy kis játék is, hogy igazán pozitív legyen a megerősítés. A napirend nagyjából most is ugyanaz, mint Murphy kiskorában volt a lakásban, annyi különbséggel, hogy nem jövök haza napközben a munkából. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a párom munkaideje rugalmasabb, így ő tud segíteni a dél körüli pisiszünettel.

Még egy gondolat a szobatisztasággal kapcsolatban. A kutyák tiszta állatok és alapesetben soha nem piszkítanak oda, ahol esznek vagy alszanak. Ezért a megfelelő rendszer és odafigyelés mellett meleg szívvel ajánlom a szobakennel használatát. Ide bármikor beteheted kutyádat, de főleg éjszaka nagyon hasznos, ha itt alszik. Nem fog fel-alá mászkálni és a tudtod nélkül ezt-azt megcsócsálni vagy ellopni, illetve ha mégis ki kellene mennie, egyértelműen jelezni fogja, amire te is felébredsz, és ki kell vinned.

A szobakennel vagy boksz használatához, az abba való beszoktatásához a következő írásomban adok tippeket.