Miért nem akar játszani a kutya?

Vajon csak valami hétköznapi apróság váltja ki a kutyánál, hogy nem akar játszani, vagy netalán betegség áll a háttérben? Kicsit körbejártuk a kérdést.

A kutyák közt is vannak játékosabbak – fajtától és életkortól függően –, de általában jellemző rájuk, hogy nem vetik meg a közös mókázást a gazdival. Hogy mit szeretnek játszani, az változó: vannak labdaimádók, botozók, plüss- és kötélrajongók, és így tovább, de olyanok is, akiknek a közös sport vagy tréning is játéknak számít. De mi van, ha ez a játékos kedv egyszer csak alábbhagy?

Van, hogy teljesen hétköznapi dolgok állnak a háttérben, és ezek maguktól is megoldódnak, vagyis néhány nap múlva négylábú cimborád magától odahozza a labdáját, vagy egy botot. De persze, betegség tünete is lehet, ha a kutya egyszer csak nem akar játszani. Ne ijedj meg, ez a ritkább forgatókönyv. De hadd járjuk picit körül ezt a témát!

Egyszerű oka lehet annak, ha a kutyád nem akar játszani, de akár betegség is állhat emögöttForrás: 123rf.com

Egyszerű okok, hogy miért nem játszik a kutya

Bármilyen triviális is, először érdemes olyan egyszerű dolgokat átgondolnod, mint például a kutya hétköznapi szükségletei. Kap-e rendesen enni, megeszi-e az ételt, nem evett-e mást, mint szokott (nehéz ételt, vagy olyasmit, amit nem bír a pocakja), illetve van-e elegendő vize. Ez a melegebb hónapokban kulcsfontosságú – nemcsak a kutya jó kedve, hanem az egészsége miatt is. A nagy meleg egyébként önmagában is okozhatja, hogy az eb inkább nyugalmat keres egy hűvösebb zugban, mint hogy a labda után szaladgáljon.

A másik dolog: gondold át, hogy volt-e bármilyen változás az életkörülményeitekben – költözés, utazás, külön töltött idő vagy bármi egyéb.

Hadd meséljek el ennek kapcsán egy rövid személyes sztorit. Az én kutyám, Barney például egyszer napokig nem játszott velünk, amikor egy utazásunk miatt kutyapanzióba adtuk egy hétre. A külöválás hirtelen érhette (annak ellenére, hogy általában tanúja a készülődésnek, és mondogatjuk is neki, hogy a már jól bevált panzióba megy pár napra), és haragudott ránk, amiért nem vittük magunkkal. Bizony, a kutyák is meg tudnak sértődni, de még hogy! Fontos, hogy ilyenkor ne pushold túl erőszakosan, hogy játsszatok, mert még hosszabb időre elveheted a kedvét a közös mókától. Ha úgy látod, megbántódott valamin, adj neki időt, majd próbálj szeretettel közeledni felé. Hamarosan a játék is magától fog menni!

Mikor indul újra a játék?Forrás: 123rf.com

Ha betegség miatt nem játszik a kutya

A sértődöttség többnyire gyorsan elmúlik, de ha azt látod, hogy a kutya általában rosszkedvű, levert, megváltozott az étvágya és az alvási szokásai is, akkor gyanakodhatsz depresszióra is. Fontos, hogy ilyenkor mindenképp hívd fel az állatorvost és kérd ki a véleményét, tanácsát, illetve minél előbb vidd be négylábú társadat egy alapos kivizsgálásra.

A kutya játékos kedvén ronthat a túlsúly, illetve az ebből adódó ízületi fájdalmak, légzőszervi- és más jellegű egészségügyi panaszok. A túlsúlyos kutyáknak általában kevesebb az energiájuk is, így ha rá tudod venni a játékra, akkor is hamarabb elfárad. Idősebb kutyáknál gyakran arthritis, illetve az agyi funkciók hanyatlása áll a játékos kedv csökkenésének hátterében, illetve az, hogy a kutyának fáj valahol, amikor játszol vele. Amire eddig biztosan te sem gondoltál: a kutyának lehet például ínygyulladása vagy más fogproblémája is, ami miatt rosszul esik neki, ha a kedvenc játékát húzkodjátok, vagy akár csak a szájába kell vennie - írja a topdogtips.com.

Ne feledd, ha úgy látod, a kutya továbbra sem akar játszani, és emellé más tünetek is társulnak, ami nyugtalanságra adhat okot neked, inkább hívd fel az állatorvost és vidd be egy kivizsgálásra kedvencedet! Inkább fussatok egy kört „feleslegesen" a rendelőbe, mint hogy egy komoly egészségügyi problémát ne ismerjetek fel időben!

Az időben történő diagnosztizálás ahogy az embernél, úgy a kutyánál is életet menthet!