3+1 apró lépés, amelyektől még jobb lett a kapcsolatom a kutyámmal

Ha úgy érzed, persze, jó a kapcsolatod a kutyáddal, de néhány dologgal még tökéletesebbé tehetnéd, akkor ebben hátha segítenek az alábbiak.

A következőkben nem arról lesz szó, hogy mondjuk hogyan fejleszd a kutyáddal való kommunikációt – arról olvashatsz máshol is, illetve nálam szakavatottabb trénerek és más szakemberek tudnak benne tanácsokat adni. Én most olyan apró lépéseket fogok veled megosztani, amelyek tényleg kis dolgok ugyan, de nekem rengeteget segítettek abban, hogy a kutyámmal való minőségi kapcsolatom egy még bensőségesebb szintre lépjen. Lássuk az elejétől!

Barney, a kutyámForrás: Balogh Mia

Egyre több időt tudtam vele tölteni

Ha másra nem is, nekem erre tökékéletes volt a pandémia miatti kényszerű otthonlét és a bezártság, hogy még több időt tudtam tölteni Barney-val. Nemcsak több séta, közös játék és kutyapuszi fért bele a napunkba, hanem olykor a nagyobb kirándulások is. És nem kellett kétszer is meggondolnom, hogy menjünk-e, hiszen ráértem. A nyár ebben hozott ugyan egy kis változást, de még mindig úgy érzem, hogy meg tudom találni az egyensúlyt a hivatásom és a családdal meg persze Barney-val való törődés közt. Mert naná, hogy ő is a család tagja!

Elkezdtem figyelni arra, neki mi a jó

Nyilván nem kell hozzá az egész életedet átalakítani, de olyan apróságok, mint például, hogy egy órával előbb legyen a vacsora, vagy az esti séta, mert neki úgy sokkal jobb, szerintem teljesen beleférnek. Az egész ráadásul nem kerül semmibe, csak egy kis odafigyelésbe. Ez pedig benne kell, hogy legyen minden jó kutya-gazdi kapcsolat alapelemei közt.

Barney kirándulForrás: Balogh Mia

A jutalmazás is javítja a kapcsolatot kutya és gazdája közt

A beagle szívéhez a hasán keresztül vezet az út, ezt gyorsan megtanultam, de eleinte nem akartam túlzásba vinni a jutalmazást. Aztán beláttam, hogy nemcsak sokkal kiegyensúlyozottabban viselkedik a kutya, ha rendszeresen kap egy-egy finomságot, hanem könnyebben tanítható is. A fegyelmezés nálunk amúgy se működött kemény szavakkal, mert a kutya soha nem értette, miért szólunk rá határozottabban (kiabálás, ütlegelés szóba se jöhet). Jutival viszont könnyedén vezethető afelé, amit mi szeretnénk. Leegyszerűsítve: úgy lett engedelmesebb kutyánk, hogy közben ő maga is sokkal elégedettebb lett. Ez pedig a köztünk lévő kapcsolatot is előremozdította.

+1: a tréner

Amikor örökbefogadtuk az én kis zabolátlan babámat, azzal az ígérettel tettem őt be a kocsiba, hogy elmegyünk vele kutyaiskolába. Ezt húztuk-halasztottuk, aminek több oka is volt. Aztán egy ismerőssel konzultálva arra jutottunk, hogy nekünk igazából nem is kutyaiskola kellene, hanem egy tréner, akinek célirányosan tudnánk feltenni a kérdéseinket, és abban tudna tanácsokat adni, hogy ezeken konkrétan hogyan tudnánk elkezdeni dolgozni. Szóval a még jobbá fejlesztett kutya-gazdi kapcsolaton is hiszem, hogy lehet még dolgozni – ebben fog nekünk is hamarosan segíteni egy tréner. Már kíváncsian várom!