Erre vágyik a kutya, ha a kezedet vagy az arcodat nyalogatja

Ha a te kutyád is előszeretettel nyalja a kezedet vagy az arcodat, akkor érdemes figyelmesen olvasnod az alábbi sorokat, ugyanis nemcsak arról rántjuk le a leplet, hogy miért teszi ezt, de azt is eláruljuk, befolyásolja-e ez bármilyen módon az egészséged.

Miért nyal meg a kutya?

Dr. Jennifer Coates állatorvos szerint a kutya valóban szeretetet, a gazdi iránti kötődését fejezi ki a nyalogatással, amit egyébként anyjától, kölyökkorában sajátít el. Mivel az embereket örömmel tölti el a gesztus, a pozitív megerősítés még több kutyapuszit eredményez. Az ebek ugyanakkor a kétlábúak figyelmét is eképp próbálják felkelteni.

A szakember szerint a kéz megnyalása nagyjából annyit tesz: "Simogass meg!"  

De az is megtörténhet, hogy egész egyszerűen csak azért nyalja meg gazdája kezét, mert a kutyák szeretik a bőr verejtékének sós ízét. Ezzel szemben ha két kutya nyalja egymást, az az alárendeltségi viszony megerősítésére utalhat. A kutyák ezt a viselkedést szintén kölyökkorukban tanulják meg.

A kutya a gazdi iránti kötődését is kifejezheti a nyalogatással, de akár ennivalóban is reménykedhetForrás: 123rf.com

Érdekesség, hogy a Readers Digestnek nyilatkozó állatorvos szerint az anya azért nyalogatja kölykeit, hogy erősítse a köztük lévő köteléket, később azonban ez a gesztus az emberek felé irányul, hiszen felnőttként - jó esetben - ők jelentik a családot a kutya számára.

Hozzátette: a kutyák, pontosabban anya és kölyke rendszerint egymás arcát nyalják, utóbbi például azért, hogy kifejezze, éhes. Vagyis ha a négylábú a gazdájával teszi ugyanezt, akkor könnyen lehet, hogy ennivalóban reménykedik.

Ami az egészséget illeti

Dr. Coates szerint amennyiben a gazda testét nem borítják nyílt sebek, illetve erős az immunrendszere, kevés az esélye annak, hogy a kutya nyála bármilyen egészségügyi problémát előidézne. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy bár viszonylag ritkán, de a kutyanyál tartalmazhatja a Capnocytophaga nevű baktériumot, ami fertőzést okozva meggyengítheti az emberi immunrendszert. Ezért ha szeretnénk leszoktatni kedvencünket a nyalogatásról, egész egyszerűen ne reagáljunk a gesztusra.

Ha a kutya túl sokat nyalogatja magát vagy az embereit, az kényszeres viselkedészavarra is utalhatForrás: 123rf.com

Neveléssel leszoktatható

Az bizonyára senkinek sem újdonság, hogy a kutyák roppant okos és tanulékony állatok, ezért ha a gazda úgy érzi, hogy kedvence túlzásba viszi a nyalakodást, neveléssel le leszoktathatja őket a viselkedésről, amihez érdemes állatorvos és/vagy kutyakiképző szakember segítségét kérni.

Ha a kutya túl sokat nyalogatja akár magát, akár az embereit, akkor az is lehet, hogy valamilyen kényszeres viselkedészavara van,  

ami az állatok esetében ugyanúgy lehetséges, mint az embereknél, ilyenkor szintén célszerű állatorvos vagy viselkedésterapeuta segítségét kérni, hiszen akárcsak esetünkben, úgy ezek a problémák az állatoknál is orvosolhatók.