Ezért simogasd meg mindig a kutyádat, mielőtt elmész otthonról

Nemcsak neked tesz jót még egy simi és egy búcsúpuszi, hanem a kutyusnak is – derül ki egy kutatásból.

A kutyák stresszválaszát pozitívan befolyásolja, ha egy kis extra szeretgetést kapnak, mielőtt a gazdájuk elmegy otthonról egy rövid időre – derül ki egy kutatásból. Vagyis, leegyszerűsítve: négylábú társad nyugodtabb lesz, mintha simi nélkül hagynád el a lakást.

Így zajlott a szakértői vizsgálat

A tudósok egy érdekes kísérlet eredményeinek elemzése után jutottak erre a következtetésre. A kísérlet lényege a következő volt: két csoportra osztottak kutya-gazdi párosokat, majd az egyik csoportban arra kérték a gazdikat, hogy távozás előtt simogassák egy percig a kutyusaikat. A másikban viszont azt kérték, hogy egy percig ignorálják őket, mielőtt elmennek.

Magányos kiskutya - képünk illusztrációForrás: 123rf.com

A gazdik ezután három percre mentek ki, magukra hagyva kutyáikat a kísérletet végző tudósokkal, akik munkához láttak: megfigyelték a kutyák viselkedését, nyáladzását (a túlzott nyáladzás stresszre is utalhat). Majd a nyálukból mintát vettek, hogy kimutassák a stresszhormonnak is nevezett kortizol arányát, illetve megmérték a kutyák pulzusát. Ezt a kísérlet előtt nyugalmi állapotban is megmérték, ahhoz viszonyították ezt a későbbi értéket.

Az eredmények kimutatták, hogy azok a kutyák, akiket gazdáik megsimogattak távozás előtt, alapvetően nyugodtabbak voltak. Illetve alacsonyabb volt a pulzusuk, mint a másik „távozás előtt nem simizett" csoportban lévőknek.

Mindig szeretgesd meg a kutyád, mielőtt elmész otthonrólForrás: 123rf.com

A kutatók hozzátették, hogy egyébként egyik csoportban sem volt olyan kutya, aki sokkal stresszesebbé vált volna azután, hogy a gazdája elment, habár szinte minden eb nagyjából másfél percig kereste a gazdáját.

A tudósok ugyan nem írtak a szeparációs szorongásos kutyákról, illetve kiemelték, hogy a témában további kutatások szükségesek. De az szerintük biztos, hogy ha egy kis időt egymás nélkül töltötök, a kutyát meg fogja nyugtatni, ha elválás előtt kap egy kis extra törődést. Arról nem is beszélve, hogy a te lelkednek is jobban eshet, ha úgy mész el otthonról, hogy elköszöntél a kis kedvencedtől.