Te jól mosod a kutyád fogát?

A szájápolást nemcsak nekünk, embereknek érdemes komolyan venni, hanem bizony a kutyádnál is nagyon kell rá figyelni – a következő tanácsok segíthetnek ebben.

Ha csak nemrég lettél kutyás gazdi, benned is felmerülhet a kérdés, hogy vajon tényleg olyan fontos-e a kutya fogainak rendszeres tisztítása. Mi történne, ha nem mosnád a kutya fogát? A válasz röviden annyi, hogy inkább ne blicceld ezt el, és naponta legalább egyszer kerítsetek sort a fogmosásra.

Hogy miért? Mert ennek elmulasztásával esélyt adsz egy csomó olyan betegségnek, amik nemcsak az eb fogaira, hanem a közérzetére és idővel az egészségi állapotára is hatással lehetnek.

A fogmosáshoz is hozzá kell szoktatni a kutyát - türelemmel, kitartással és következetességgel neked is menni fog!Forrás: 123rf.com

Hogyan mosd meg a kutya fogát?

Ahogy neked, úgy a kutyádnak is szüksége lesz fogkefére és fogkrémre. Ne a sajátodból adj neki, hanem a speciális, kutyáknak kifejlesztett termékek közt nézelődj. Ezekből többfélét is lehet kapni, szóval ha tanácstalannak érzed magad a témában, érdemes megkérdezni a kisállat-felszerelés boltban az eladót, vagy akár az állatorvost is.

A fogmosást végezd nyugodt körülmények közt. Először lassan szoktasd hozzá a kutyát ahhoz, hogy megérinted a száját, majd a fogait, és mindig nagyon dicsérd meg utána. Azt is meg kell szoknia, hogy számára addig idegen anyagokkal találkozik: a kutyafogkefével és a -fogkrémmel. Ez utóbbit engedd nyugodtan, hogy megszagolja, nyalogassa.

A következő alkalommal miután megkóstolta, finoman futtasd végig az ujjaidat az ínyén. Ha sikerült, dicsérd, jutalmazd. Ezt követően próbáld meg a fogkefével is. Ha nem megy azonnal, ne add fel, és ne szidd le a kutyát. Légy türelmes, próbálkozz másnap újra, és ha sikerült, ne feledd a dicséretet és a jutalmazást.

Fontos még, hogy amikor hagyja a fogkefét a fogaihoz érinteni, ne akard egyből a teljes fogsorát megmosni, legyen elég egyszerre csak néhány fogacska, és folytassátok másnap. Később, amikor már hozzászokott a fogkeféhez, akkor se legyen több 30 másodpercnél a fogmosás.

Innen tudhatod, hogy jól csináltad

Ha minimális elszíneződést, lepedéket vagy fogkőlerakódást látsz a kutya fogain az íny vonalánál, illetve ha az ínye rózsaszínes árnyalatú, ami kis nyomás hatására enyhén világosabb, akkor valószínűleg hatékony a fogmosótechnikád.

De akkor se keseredj el, ha úgy látod, nem megy olyan jól: beszélj az állatorvosotokkal, aki biztosan hasznos tanácsokkal tud segíteni, szükség esetén pedig a fogkövet is leszedi.

Alternatív megoldások

Mit tehetsz, ha négylábú társad abszolút nem partner a fogmosásban? A jó hír, hogy van pár alternatív megoldás is. Például lehet már kapni olyan fogtisztító gélt, ami leoldja a szennyeződéseket a kutya fogáról (de ezt is fel kell vinni a fogtövekhez), vagy szájvizet is, ami az ivóvízhez adagolva segíthet a jobb szájhigiénia és a frissebb lehelet elérésében.

Kiváló minőségű fogtisztító nasikkal, nyers zöldségekkel (például répa rágásával) is sokat lehet tenni a kutyafogsor épségéért-szépségért. De szerintünk kísérletezés helyett az a biztos, ha felhívod az állatorvost, és kikéred a tanácsát arról, hogyan ápold helyesen a kutyád fogait.