5 dolog, amit tudnod kell a gondozásról első kutyás gazdiként

Ezekre figyelj, ha jó gazdája akarsz lenni az első kutyusodnak.

Végre megérkezett hozzád a kutyád? Gratulálunk, és üdv a kutyás gazdik élményekkel és kutyapuszikkal teli világában. Ahhoz, hogy igazán jó gazdája lehess a te kis kedvencednek, nem árt, ha már most odafigyelsz néhány apróságra a gondozását illetően – kezdd ezekkel!

1. Az első időszak

Hatalmas öröm és boldogság hazahozni egy kutyust, hiszen hetek, hónapok óta készültél már erre. De tudd azt is, hogy ez nem a happy end, hanem egy új kezdet – és mint ilyen, összeszokással és kisebb nehézségekkel is együtt jár. Ki kell alakítanotok egy napi rutint, és lehet, hogy nem lesz könnyű dolgod az etetéssel vagy a szobatisztaságra neveléssel sem. Ne hagyd, hogy ezek a kedvedet szegjék, inkább készülj fel mindenre. Amit nem tudsz, annak olvass utána, és kérd kutyás ismerősök segítségét.

Ne feledd, senki sem tud mindent azonnal. Legyél megértő magaddal szemben, és türelmes mindkettőtökkel!

Ezekre érdemes felkészülni az első kutyánknálForrás: 123rf.com

2. Találd meg a megfelelő eledelt

Az ebegészség szempontjából az egyik legfontosabb, hogy mivel táplálod őt, de nem könnyű kiigazodni a rengeteg táp és olykor kéretlenül is érkező jó tanács közt. Ha már kinéztél egy-két féle tápot, vagy a nyersetetés szimpatikus, akkor nézz utána, és gondold át, hogy hosszú távon működne-e nálatok. Beszélhetsz a tenyésztővel is, vagy kérj tanácsot a menhelytől, ahonnan a kutyust hazahoztad.

3. Találj egy jó állatorvost

Kis kedvenceddel az egyik első utad valószínűleg az állatorvoshoz vezet, aki azon túl, hogy alaposan megvizsgálja, hasznos tanácsokkal is elláthat. Merj kérdezni, és írd fel az elérhetőségeit már az első találkozás után.

4. A tréning fontossága

A kutya tanítása nemcsak azért fontos, mert így kontrollálhatóvá válik, hanem azért is, mert boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi, és nem mellékesen le is fárasztja. Ha minden nap tanítgatod – kezdve az alap vezényszavakkal, mint az ül, fekszik –, akkor rövid időn belül láthatod rajta a fejlődést. Közben pedig szinte észrevétlenül alakul ki köztetek az a különleges kapcsolat, ami utána kedvenced egész életén át fog tartani.

5. Válj felelős gazdivá

Ne feledd, az egyik legfontosabb alapszabály, ha kutyát tartasz: felelős vagy érte, a cselekedeteiért. Amikor hazavitted magaddal, elkötelezted magad, hogy a kutya egész hátralévő életében felelősen gondoskodsz róla. Ő pedig feltétlen, odaadó szeretettel és ragaszkodással fogja ezt meghálálni.