4 kihagyhatatlan lépés, ha szobatisztaságra szoktatod a kiskutyád

Ezekkel tisztában kell lenned, hogy minél előbb sikeresen szobatisztaságra szoktathasd a kutyusodat.

Ki ne szeretné, ha a kiskutyája gyorsan szobatisztává válna? Ez viszont nem jön magától, meg kell rá tanítani – ebben igyekszünk most mi is segíteni. A következő négy dolgot jó, ha már most megjegyzed, mert segíthetnek a sikeres szobatisztaságra nevelésben.

1. Meddig bírja visszatartani?

Valószínű, hogy benned is felmerült már a kérdés: jó-jó, persze, kiviszem, de milyen időközönként tegyem? Egyáltalán, meddig tudja a kiskutya visszatartani a pisit, kakit? Egy, a DailyPaws-nak nyilatkozó szakértő szerint ahány hónapos a kutyus, annyi órán át sikerülhet. Szóval egy háromhónapos kiskutya már jó eséllyel tudja három órán át visszatartani ezeket a fizikai szükségleteket.

Mi a helyzet később? Felnőttként is napi 3-5 vécészünetre lehet szükség. A szakember azt mondja, a fiatalabb, illetve a kisebb termetű kutyusok pisilnek gyakrabban.

A kiskutya szobatisztaságra szoktatása nem könnyű, de a kitartás és a következetesség eredményre vezet!Forrás: 123rf.com

 2. Baleset történt? Ne pánikolj!

Jó módszer lehet, ha látod, hogy kezd leguggolni, kuporogni, felkapod és kiszaladsz vele, de persze van, hogy már késő, és megtörténik a baj. Ha ennek épp szemtanúja vagy, mondd neki határozottan, hogy „nem", majd kapd fel és vidd ki.

De ha már csak a végtermékkel találod szembe magad, ne kiabálj vele, és főleg, ne csapj a fenekére, mert már nem fogja érteni, miért bünteted. Inkább arra koncentrálj, hogy mielőbb tüntesd el a pisit-kakit, és fertőtlenítsd a helyét.

3. Jár a dicséret

Az ügyes kiskutyának lehet bőségesen adagolni a simit, puszit, és persze, hogy kaphat egy jutalomfalatot is. Így rögzülni fog benne, hogy valamit nagyon jól csinált.

4. Bemenet-kimenet

Ahol bemenet van, ott kimenet is – épp ezért jó, ha minél előbb kitalálsz egy napirendet, amiben az etetéseknek fix ideje van, és utána viszed ki a kiskutyádat. A következetesség meghozza jutalmát, ugyanis a fix etetési idők nemsokára fix ürítési időpontokhoz vezethetnek, csak légy türelmes.