Beagle

Vadászkutyák
Besorolás Vadászkutya
Súly nőstény 9 - 10 kg, hím 10 - 11 kg
Marmagasság nőstény 33 - 38 cm, hím 36 - 41 cm
Színezet Barna-fehér, narancs-fehér, sárga és fehér, trikolor vagy vörös-fehér
Élettartam 12-15 év

Eredet

A beagle-höz hasonló kutyák már az ókorban is léteztek, de a fajtát csak a XIX. század elején tenyésztették ki olyannak, amilyennek ma ismerjük.

Angliában évszázadok óta tenyésztik, és eredetét egészen a Hubertus kutyáig vezethetjük vissza. Ahhoz a kutyához, amit 1066-ban a normannok Britannia elfoglalásakor vittek be az országba. A britek 1400 körül párosították a Hubertust a Dél-Afrikából származó Southern Hounddal, azzal a céllal, hogy jó vadászkutyákat tenyésszenek ki. Kifinomult szaglása és ösztönei révén kiváló vadászkutyának gondolták, vadhajtónak tenyésztették, de nyúlvadászatokra és nyomkövetésre is alkalmazták. A beagle-t a British Kennel Club 1890-ben ismerte el önálló kutyafajtaként.

Magyarországon a II. világháború előtti időszakban még nem volt beagle. A Magyar Ebtörzskönyv első beagle bejegyzése egy 1971-es keltezésű.

Megjelenés

A beagle egy középtermetű, zömök teremtés. Akár 40 centiméter "magasra" is megnőhet, súlya 10 kg körül mozog. Rövid lábacskái különösen erősek, ami által ez a kutya igen gyors mozgású. Feje hosszú, könnyen felismerhető a mélyen ülő, lekerekített végű lógós füleiről. A leggyakoribb színvariációk a kétszínű; barna-fehér, vörös-fehér, sárga-fehér és a háromszínű fekete-barna-fehér. A farka hegye a standard szerint fehér.

Rövid, fénylő szőre sima, sűrű, dupla rétegű, amely ellenáll még az esőnek is. Ez például egy olyan erdei kirándulás után külön öröm lehet a gazdinak, ahol a kutya végig az aljnövényzetet túrta. Vadászkutya múltjának hála, mindig égnek meredő fehérvégű farkát könnyű kiszúrni, így nem téveszted szem elől.

Viselkedés

Egy vérbeli beagle mindig tudja, mit akar! Kiváló szaglású, és nagyon gyors. Vadászkutya révén nagy benne a vadászösztön, ezért ne lepődj meg, ha kutyád hívó szavad helyett inkább egy nyúl után ered a bozótosba. Ilyenkor ravasz és okos tud lenni, remekül tudja tettetni az ártatlant!

Mivel a beagle falkakutya, nagyon jól kijön minden életkorú, méretű, fajtájú kutyával. Falkakutyaként mindig telhetetlen, ha ételről van szó. Étvágya nem ismer határt sem mennyiségben, sem minőségben: bármit szívesen felfal, amit csak talál.

Intelligencia szint
Taníthatóság
Barátságosság
Energia szint
Házőrző képesség
Szőrhullás mértéke
Tudtad-e?
Snoopy, a rajzfilmfigura egy beagle-ről lett mintázva. A rajzfilmet 1972-ben mutatták be Amerikában Snoopy, gyere haza! címmel.

Gondozás

Szőrzetét érdemes hetente egyszer egy keskeny sörtéjű kefével vagy kutyakesztyűvel megfésülnöd, hogy fellazítsd és eltávolítsd az elhalt szőrzetet, valamint ösztönözd ezzel az új szőr növekedését. Jó ha tudod, a beagle is vedlik, méghozzá egész évben!

Kinek ajánljuk?

Elsősorban határozott személyiségeknek ajánlott, akik képesek következetesen megszabni számára, hogy hol a határ, és tudatni vele, hogy a gazdi a falkavezér. Ha ez nem így alakul, akkor számolnod kell azzal, hogy a kutya a vezér szerepét örömmel átveszi, és kénye-kedve szerint oda megy, és azt csinál, amit csak akar.

A beagle összességében jó természetű és ragaszkodó. Mindenkihez kötődik a családban, kiváltképp a gyerekekhez. Bármennyire is szereti a gyerekeket, azért mindenképpen ráfér a felnőtt felügyelet játék közben is, mert olykor féktelenek lehetnek. Ráadásul nem csak a játékokat és a különböző ételeket szereti a szájába venni, hanem a gazdája kezét is. Persze, ezt csak játékból csinálják, de egy ügyes gazdi megfelelő képzéssel le tudja őt szoktatni erről.

Előnyök

Imád gyerekek és más kutyák közt lenni
Kiválóan alkalmazkodik az életmód-változásokhoz és a különböző életkörülményekhez
Könnyű kiképezni
Minimális ápolást igényel

Hátrányok

Egész évben vedlik
Heves és makacs fajta
Hízékony
Imád kóborolni, ezért különösen hajlamos a szökésre