Szibériai husky

Munkakutyák
Besorolás Szánhúzókutya
Súly nőstény 16 - 23 kg, hím 20 - 27 kg
Marmagasság nőstény 50 - 56 cm, hím 54 - 60 cm
Színezet Ordas vagy szürkés
Élettartam 11-13 év

Eredet

A legtöbb kutyafajtához hasonlóan a szibériai husky-k eredete is több ezer évre nyúlik vissza. Ennek ellenére a legkorábbi írásos és tárgyi emlékek a XIX. századból valók, mert az őket háziasító eszkimó népcsoport nem az írástudásáról volt híres. Ráadásul egyes információk szerint a fajtáról szóló anyagok egy része szőrmekereskedők és vadászok beszámolóin alapul, így nem túl hitelesek.

Annyi biztos, hogy a fajta Kelet-Szibériából származik, a Csukcs-félszigeten és Kamcsatkán volt őshonos. Itt háziasították és kezdték el tenyészteni kb. az i. e. 9000-6000 közötti időszakban.

Megjelenés

Jellegzetes, szánhúzó-kinézetű, könnyen felismerhető kutya. Szőrzete finom aljszőrzetből és fedőszőrzetből áll, ami megvédi őt a hidegtől. Aljszőrzete fehéres, fedőszőrzete közepes hosszúságú, a fehértől kezdve a vörösön keresztül a feketéig bármilyen színben előfordul. Többségére jellemző a hátán megjelenő markáns rajzolat, és pofiján az úgynevezett színes "maszk".

Vastag szőrű fülei közepesen nagyok, egymáshoz közel és felfelé állnak. Szemük általában kék, de vannak "odd eyed" (egyik szeme barna, a másik kék), illetve borostyánszínű szemű husky-k is. Mancsai a hasonló nagyságú fajtákhoz képest kisebbek.

Viselkedés

Házőrző kutyának nem a legjobb választás, mivel meglehetősen önfejű és természetéből fakadóan erős vadászösztönnel bír. Ha elkapja a hév, még az is elfordulhat, hogy gazdája hívását is figyelmen kívül hagyja. Éppen ezért, ha mégis husky-t fogadnál örökbe, fektess nagy hangsúlyt a nevelésére és ne feledd, hogy bármennyire is képzett kutyád van, ő nem az a típus, aki póráz nélkül is bármikor visszahívható. Nagyon ugatós típus, hangja farkasüvöltéshez hasonló vonyítás.

Nagy mozgásigényű és jó problémamegoldó képességű kutya - ha úgy alakulna, hogy nem tudod kellőképpen lekötni, talál magának elfoglaltságot, de abban nem biztos, hogy lesz köszönet!

Intelligencia szint
Taníthatóság
Barátságosság
Energia szint
Házőrző képesség
Szőrhullás mértéke
Tudtad-e?

Amerikába 1908-ban jutott el először a szibériai husky. 1925-ben, az alaszkai torokgyíkjárvány idején husky-kkal szállították a gyógyszert. Baltóról, a gyógyszert szállító fogat vezérkutyájáról a Disney rajzfilmet is készített.

Gondozás

Könnyen és egyszerűen gondozható, ám ha nem szívesen ápolod szőrzetét otthonodban, érdemes rendszeresen kisállatkozmetikushoz vinni őt, mivel kétrétegű szőrzete igencsak igényli a törődést (évente 2-3 alkalommal vált bundát).

Általában nincs "kutyaszaga", tisztítja magát, akárcsak a macskák és csak nagyon ritkán kell fürdetni. Ha erre kerül a sor, érdemes jó minőségű kutyasampont választani neki, ami megtartja kedvenced szőrén és bőrén a természetes olajokat.

Kinek ajánljuk?

Mindenképpen olyan gazdira van szüksége, aki jól kezeli a husky makacsságát, elég következetes és kitartó ahhoz, hogy jól nevelt kedvencet faragjon belőle. Nevelés híján harapós lehet. A husky a kedves szavakat és jutalomfalatokat nagyon is értékeli.

Mozgásigénye miatt napi 8-9 kilométer futásra van szüksége. Ha ezt nem kaphatja meg, akkor lefárasztható szellemileg is egyéb elfoglaltságokkal is. De számára a futás a legjobb, hiszen eredendően szánhúzókutyáról van szó.

Előnyök

ért a nonverbális jelekből
értékeli a kedves, jutalmazó szavakat
Ritkán kell fürdetni

Hátrányok

Erős benne a vadászösztön
Nagyon ugatós
Makacs